Frankrig lægger pres på Israel for tostatsløsning

Skrevet af admin

29/01/2016

Dagens topnyheder

Frankrig vil anerkende en palæstinensisk stat, hvis franske bestræbelser på at sætte skub i fastlåste forhandlinger om en tostatsløsning mislykkes, siger landets udenrigsminister.

Den franske regering vil de kommende uger ifølge Laurent Fabius arbejde på at samle en international konference med alle parter og aktører både amerikanske, europæiske og arabiske.

Fabius mener, at Frankrig som permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd har et særligt ansvar for at holde liv i planen om en tostatsløsning.

Hvis ikke det lykkes at finde en løsning, "så må vi leve op til vores ansvar og anerkende en palæstinensisk stat", siger Fabius.

- Vi kan konstatere, at koloniseringen fortsætter. For nylig gik Israels premierminister så vidt, at han beskyldte FN's generalsekretær for at opmuntre til terror, da generalsekretæren havde gjort opmærksom på ulovlighederne, siger Fabius.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, sagde sidste år, at Israel havde opgivet en tostatsløsning. Efterfølgende trak han lidt i land.

Forhandlinger mellem parterne er brudt sammen flere gange. Årsagen var senest, at Israel fortsatte udvidelser af bosættelser på det besatte Vestbredden.

Palæstinenserne har tidligere trukket sig fra fredsprocessen med samme begrundelse.

En fransk diplomat siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at fredskonferencen skal finde sted til sommer.

/ritzau/Reuters