Frankrig ødelægger Wilbeks perfekte farvel

26/01/2014

Alt var lagt til rette til en fantastisk afsked med landstræner Ulrik Wilbek i Boxen i Herning.

Men Frankrigs håndboldherrer ville det anderledes og lagde en dæmper på festen, da de slog de danske værter med 41-32 i EM-finalen og tog de guldmedaljer, der ellers havde stået Danmark på i tilskuernes hjerter.

Danmark spillede sin dårligste kamp i turneringen, og det straffede de olympiske mestre nådesløst.

Dermed tabte herrelandsholdet for første gang nogensinde en EM-finale, og nøjagtigt som i VM-finalen i Malmø for tre år siden var det franskmændene, der slukkede drømmen.

Dengang måtte der forlænget spilletid til for at finde en vinder, men det var slet ikke nødvendigt denne gang.

Faktisk kunne holdene have nøjedes med at spille første halvleg, for allerede ved pausetid lignede det et håbløst projekt for Wilbek og hans mandskab.

Danmark kom nemlig helt skævt fra start, og allerede efter 13 minutter så det mere end svært ud at komme tilbage i kampen.

Da var holdet bagud 4-11. Forsvarskrumtap René Toft Hansen havde lige fået sin anden udvisning, og i målet fik Niklas Landin ikke fat i noget som helst.

Keeperen, der er kåret som turneringens bedste målmand, havde ingen redninger præsteret overhovedet på 11 skudforsøg.

Og da kollegaen Thierry Omeyer i den anden ende dygtigt pillede de danske skytter, øgede franskmændene føringen.

De nåede på et tidspunkt i første halvleg op at føre med 10 mål, og man begyndte at få grimme minder fra sidste års VM-finale mod Spanien, hvor Danmark var bagud med otte ved pausen og tabte med 16 måls forskel.

Så galt gik det dog ikke denne gang, selv om forskellen ved pausen næsten var lige så stor med fransk 23-16-føring.

Flot hjulpet af et entusiastisk publikum klædt i rødt og hvidt forsøgte hjemmeholdet at holde liv i håbet om det umulige comeback langt hen i anden halvleg.

Det danske spil blev også meget bedre efter pausen, men det franske kollaps udeblev.

Der var simpelthen for meget klasse i truppen hos de olympiske mestre til, at sejren kunne trues.

Anført af en velspillende Nikola Karabatic red de stormen af og begyndte allerede fem minutter før tid at klappe hinanden på skuldrene og sige tillykke med guldet.

De danske anstrengelser rakte altså kun til sølv. Det var Wilbeks 13. medalje som dansk landstræner, men også den sidste.

For dansk herrehåndbold er det imidlertid langtfra slut. Gudmundur Gudmundsson overtager et mandskab, der med folk som Niklas Landin og Mikkel Hansen har en del store mesterskaber foran i sig i årene fremover.

De er formentlig også med i 2019, hvor Danmark igen er vært for en større slutrunde og får en ny chance for at vinde guld på hjemmebane - med mindre franskmændene altså igen kommer og ødelægger det.