Frankrig og FN vil presse verden til klimaaftale nu

Skrevet af admin

12/12/2015

Dagens topnyheder

Frankrigs præsident, Francois Hollande, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, vil lørdag formiddag tale til klimatopmødet i Paris og lægge pres på verdens lande for at få en klimaaftale nu.

Efter maratonforhandlinger på topmødet i Paris har de franske værter lørdag morgen udarbejdet et endeligt udkast til en omfattende klimaaftale, der skal bremse den globale opvarmning.

Aftalen, der skal gælde fra 2020, bliver efter planen præsenteret for de 195 lande på klimatopmødet klokken 11.30, efter at forhandlingerne i Paris fredag aften løb ud i overtiden.

Natten igennem har de hårdeste forhandlinger ifølge kilder på topmødet stået om, hvem der skal betale for udviklingslandenes klimatilpasning og omstilling til mere grøn energi.

De rigeste lande har lovet at hjælpe de fattigste lande via FN's grønne klimafond, som skal nå op på mindst 100 milliarder dollar årligt (ca. 680 milliarder kroner) fra 2020.

Men behovet for hjælp til klimatilpasning i udviklingslandene er endnu større, og især EU og USA presser på for at få de store vækstøkonomier som Kina, Indonesien og Mexico til at smide flere penge i klimakassen.

Topmødets formand, den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, sagde fredag aften, at der aldrig før har været sådan en chance for at opnå en god klimaaftale.

- Alt er på plads til at få en omfattende, ambitiøs og endelig aftale. Der har aldrig før været sådan et stærkt momentum, sagde Fabius.

EU har i forhandlingernes slutspurt arbejdet for at få nogle såkaldte ambitionsmekanismer bygget ind i den endelige aftale, så det sikres, at alle lande lever op til deres løfter, og at der kan skrues op for klimaindsatsen, hvis det senere bliver nødvendigt eller muligt.

- Her er teksten alt, alt for svag, sagde klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) efter et fælles EU-møde fredag aften på topmødet i Paris.

Samtidig mangler der ifølge de europæiske lande også et langsigtet mål for CO2-nedskæringer. Det skal med i den endelige klimaaftale, kræver de.

Klimatopmødet i Paris startede mandag den 30. november og skulle efter planen være endt med enighed om en global klimaaftale fredag aften 11. december.

/ritzau/