Frankrig og Tyskland mukker over idé om migrantkvoter

Skrevet af admin

01/06/2015

Dagens topnyheder

EU-Kommissionens stort anlagte asylplan, der blev præsenteret i sidste uge, er ikke god nok.

Blandt andet fordi der i den foreslåede fordelingsnøgle for migranter ikke bliver taget nok hensyn til, at nogle lande allerede har taget imod rigtig mange asylansøgere.

Det mener den franske og tyske indenrigsminister, der i en fælles erklæring opfordrer kommissionen til at ændre i planen om en akut omfordeling af 40.000 syriske og eritreiske asylansøgere, der er kommet til Italien og Grækenland.

Ministrene noterer sig blandt andet, at fem af de 28 EU-lande - Tyskland, Frankrig, Sverige, Italien og Ungarn - allerede tager imod hele 75 procent af alle asylansøgere, der kommer til EU.

- Den situation er uholdbar, skriver den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, og hans tyske kollega, Thomas de Maizière.

Ministrene skriver, at deres lande er klar til at undersøge forslaget på baggrund af en retfærdig fordeling. De mener også, der skal gøres mere for at vurdere asylansøgerne allerede i første modtageland, så de åbenbart grundløse ansøgere kan sendes ud med det samme.

- Denne midlertidige omfordelings-mekanisme må være baseret på to principper: ansvar og solidaritet. Vi mener ikke, at disse to principper er nået i det forslag, som EU-Kommissionen har fremlagt, skriver ministrene.

Forslaget om omfordeling af asylansøgere i den aktuelle situation, hvor der er kommet særligt mange til Italien og Grækenland, kommer på grund af det danske retsforbehold ikke til at gælde for Danmark.

Allerede inden præsentationen blev det mødt med kraftig modstand fra flere andre lande, heriblandt Ungarn, Letland og Storbritannien.

Det er især landene i Øst- og Centraleuropa, der ifølge fordelingsnøglen skal tage imod langt flere asylansøgere end i dag.

Fordelingsnøglen er regnet ud under hensyn til fire faktorer i sidste modtageland - befolkningstal, ledighed, velstand og antallet af allerede modtagne asylansøgere.

/ritzau/