Frankrig og USA vil sikre endeligt nederlag til IS

Forsvarsministrene fra Frankrig og USA nåede søndag til enighed om nye "konkrete tiltag mod Islamisk Stat", siger det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, i en erklæring.

USA's forsvarsminister, Ashton Carter, og hans franske kollega, Jean-Yves le Drian, drøftede over telefonen forskellige skridt efter fredagens angreb i Paris, hvor mindst 129 blev dræbt.

- Carter understregede, at USA er fast besluttet på at støtte Frankrig og medvirke til, at Islamisk Stat bliver tilføjet et endeligt nederlag, siger Pentagons pressesekretær, Peter Cook, til Reuters.

- De er enige om yderligere konkrete tiltag, og det amerikanske og det franske militær vil tage skridt til at intensivere deres tætte samarbejde i en vedvarende kampagne mod Islamisk Stat, siger Cook.

Angrebene i Paris sker på et tidspunkt, hvor Islamisk Stat har lidt adskillige tilbageslag i Irak og Syrien.

De irakiske kurderes præsident, Massoud Barzani, erklærede fredag sejr over Islamisk Stat i den vigtige by Sinjar, hvor kurdiske peshmerga-soldater tidligere på dagen var gået til angreb på jihadisterne i byen.

- Befrielsen af Sinjar vil betyde meget for befrielsen af Mosul, sagde præsidenten med henvisning til millionbyen i Nordirak, som blev erobret af Islamisk Stat sidste sommer.

Angrebet kom, efter at de kurdiske peshmergasoldater havde afskåret Sinjar torsdag. Fredag formiddag kunne Reuters rapportere, at peshmergaer til fods var ved at trænge ind i byen fra nord.

- Isil (et andet navn for IS, red.) er nedkæmpet og på flugt, hed det fra det kurdiske sikkerhedsråd.

Det anslås ifølge nyhedsbureauet AFP, at IS havde mellem 300 og 400 militsfolk stationeret i Sinjar.

IS jagede sidste år tusindvis af yazidier - et etnisk mindretal det nordlige Irak - ud af byen under trusler om, at de ville blive slået ihjel. Amerikanske eksperter har for få dage siden sagt, at Islamist Stat begik krigsforbrydelser mod mindretallet.

IS indtog i 2014 Mosul og har gjort den tidligere millionby til de radikale islamisters højborg i det nordlige Irak.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip