Frankrig opfordrer May til at få sat gang i brexit

Skrevet af admin

14/07/2016

Dagens topnyheder

Frankrigs præsident, François Hollande, opfordrer den nye britiske premierminister, Theresa May, til hurtigt at indlede forhandlinger om Storbritanniens udtræden af EU.

Det sker i en telefonsamtale mellem de to onsdag aften, oplyser det franske præsidentkontor ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- De blev enige om aktivt at udvikle det bilaterale forhold, der varmt forener Frankrig og Storbritannien på alle områder.

- Præsidenten gentog sit ønske om, at der bør iværksættes forhandlinger om Storbritanniens exit fra EU så hurtigt som muligt, hedder det i en meddelelse om de to statslederes samtale.

Theresa May har også talt med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, på sin første dag i Downing Street nummer 10. I samtalen understregede May, at den britiske regering har behov for tid til at forberede forhandlinger om at forlade EU.

En af Theresa Mays første store beslutninger bliver at træffe afgørelse om, hvornår hun skal udløse Lissabon-traktatens artikel 50 og dermed formelt sætte processen med at melde Storbritannien ud af EU i gang. Senest to år efter træder udmeldelsen i kraft.

Theresa May støttede et fortsat britisk medlemskab op til afstemningen i juni, men hun har flere gange med udtalelsen "brexit betyder brexit" slået fast, at flertallets ønske om at forlade EU skal respekteres.

I sidste måned sagde May ifølge nyhedsbureauet AFP, at hvis hun blev premierminister, ville hun ikke aktivere artikel 50 i år, som mange politiske ledere i andre EU-lande ellers ønsker, at briterne gør hurtigt.

Tidligere onsdag opfordrede Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, samt Martin Schulz, formand for EU-Parlamentet, Theresa May til ikke at udskyde skilsmisseforhandlingerne.

Theresa Mays første officielle møde med lederne fra de store EU-lande finder sted 4. september ved G20-topmødet i Kina. Først i forbindelse med EU-topmødet i slutningen af oktober mødes hun ansigt til ansigt med samtlige ledere fra de 27 andre EU-lande.

/ritzau/Reuters