Frankrig stækker Amazons bogsalg

Det bliver nu forbudt ved lov at bringe nedsatte bøger ud gratis.

Det har den franske nationalforsamling bestemt for at hjælpe de mindre, traditionelle boghandeler, som ellers ikke kan konkurrere med giganter som amerikanske Amazon.

Loven begrænser Amazon og lignende virksomheder i at kombinere gratis levering med rabatter på op til de fem procent på bøger, som lovgivningen i Frankrig allerede fastsætter som maksimum.

Kulturminister: Dumpingstrategi

Siden 1981 har bogudgivere skullet fastsætte en pris på hver bog. Det har skullet sikre, at små boghandeler, som ikke har mulighed for at give store rabatter, fortsat kan overleve.

Kulturminister Aurelie Filippettis nye lov er ikke specielt rettet mod Amazon, selv om hun tidligere har fremdraget Amazon som eksempel på en »dumpingstrategi«.

»Så snart de har opnået en dominerende stilling og har knust vort netværk af boghandeler, vil de sætte priserne op,« sagde hun under parlamentsdebatten.

Skattesager spøger

I forvejen har Amazon et anspændt forhold til europæiske skattemyndigheder, fordi virksomheden - ligesom adskillige andre amerikanske giganter - beskyldes for at forsøge at unddrage sig skat ved at fakturere fra EUs skattely Irland og Luxembourg, som begge har langt lavere moms i et forsøg på at tiltrække internationale virksomheders hovedsæder.

Amazons salg sker fra Luxembourg.

Den nye lov, som højrefløjspartiet UMP står bag men har opbakning fra venstre side af salen, skal godkendes af det franske senat, før den kan træde i kraft.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip