Frankrig styrker forsvaret efter Charlie Hebdo-angreb

Skrevet af admin

29/04/2015

Dagens topnyheder

Frankrig vil øge sit forsvarsbudget med knap fire milliarder euro, svarende til 28 milliarder kroner, i løbet af de næste fire år.

Det skal sikre, at den franske hær er i stand til at tackle trusler på hjemmefronten og samtidig deltage i missioner i andre lande, siger præsident François Hollande.

- Frankrig står over for store trusler både internt og eksternt, siger Hollande efter et regeringsmøde onsdag.

- Vi har pligt til at støtte folk, der kan være truet, men vi forsvarer også vores egen sikkerhed, siger præsidenten ifølge AFP.

Meldingen kommer, knap fire måneder efter at bevæbnede mænd i løbet af tre dage angreb satireavisen Charlie Hebos redaktionslokaler og et jødisk supermarked i Paris.

Terrorangrebene kostede 17 mennesker livet og fik både Frankrig og flere andre europæiske lande til at højne sikkerheden.

Tidligere havde regeringen i Paris meddelt, at den ville holde forsvarsbudgettet på samme niveau, det vil sige 31,4 milliarder euro (235 milliarder kroner).

Det ville betyde, at der skulle spares 34.000 stillinger inden for de væbnede styrker, men beslutningen om at styrke budgettet med knap fire milliarder euro betyder, at over halvdelen af disse job bliver bevaret.

- Militærbudgettet lagde op til 34.000 arbejdspladsnedlæggelser, men 18.500 bevares nu, siger en kilde i præsidentens kontor til Reuters.

Frankrigs militær har omkring 10.000 soldater udstationeret i Afrika og omkring 1500 indsat i operationer i Mellemøsten.

Desuden har regeringen haft en styrke på 10.000 mand indsat for at sørge for sikkerheden i Frankrig, siden yderliggående islamister dræbte 17 mennesker i Paris i januar. Denne tilstedeværelse bliver nu permanent.

Hollande siger, at forsvarsbudgettet for i år er uændret, og at de 3,8 milliarder euro vil blive taget i brug fra næste år.

/ritzau/Reuters