Frankrig: Vi er tæt på atomaftale med Iran

Frankrig siger, at verdens stormagter og Iran er tæt på at kunne indgå en længe ventet aftale om Teherans omstridte atomprogram, selv om det ikke lykkedes at nå til enighed under forhandlinger i Genève.

- Vi er ikke langt fra en aftale med iranerne, men vi er der ikke endnu, siger den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, til radiostationen Europe 1.

Samtidig imødegår Fabius udbredt kritik af Frankrigs håndtering af forhandlingerne med Iran.

- Frankrig er hverken et isoleret land eller et land, som blot følger trop. Det er en uafhængig nation, der arbejder for fred, siger den franske minister i en kommentar til medierapporter om, at det var Paris, der forhindrede, at en aftale kom på plads i Genève, fordi man kom med nye forbehold og krav ved forhandlingsbordet.

Der var torsdag i sidste uge store forventninger til en aftale om Teherans atomprogram, som Vesten frygter har til formål at skaffe iranerne atomvåben. Men maratonforhandlinger sluttede søndag uden en aftale - angiveligt på grund af nye udspil fra franskmændene.

Den såkaldte P5+1 gruppe, der består af de fem permanente medlemmer i Sikkerhedsrådet og Tyskland, vil fortsætte forhandlinger med Iran i Genève den 20. november.

USA's udenrigsminister, John Kerry, understreger, at det er vigtigt, at det ikke blot bliver et kapløb om hurtigt at sikre en hvilken som helst aftale med iranerne om atomprogrammet.

- USA vil forsvare sine allierede mod enhver trussel, og det vil ikke have undergravet stærke bånd til arabiske allierede under forhandlingerne med Iran, siger Kerry, som pointerer, at USA "hverken er blind eller dum under forhandlingerne."

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, sagde søndag, at Iran vil ikke opgive sit atomprogram og retten til at berige uran.

- Der er grænser, som ikke må krydses, sagde Rouhani til det konservativt dominerede parlament i Teheran, ifølge nyhedsbureauet Isna.

- Irans rettigheder og vores nationale interesser er sådan en grænse. Det inkluderer vores rettigheder under internationale regler og retten til at berige uran i Iran, sagde han.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip