Frankrig vil ikke længere være i undtagelsestilstand

Den franske regering har ikke tænkt sig at forlænge den undtagelsestilstand, der har været indført i landet siden angrebet i Paris i november sidste år, når den udløber 26. juli.

Det siger præsident François Hollande torsdag på Frankrigs nationaldag, Bastilledagen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi kan ikke forlænge undtagelsestilstanden i det uendelige. Det ville ikke give nogen mening. Det ville betyde, at vi ikke længere er en republik, hvor retsstatsprincippet gælder, siger han.

Efter terrorister fra Islamisk Stat (IS) dræbte 130 mennesker i Paris 13. november sidste år, indførte Hollande og hans regering undtagelsestilstand for bedre at kunne bekæmpe terrorister og beskytte befolkningen.

Siden da har Frankrig forlænget undtagelsestilstanden to gange. Sidste gang frem til 26. juli for at sikre europamesterskabet i fodbold samt afslutningen af dette års Tour de France.

Under undtagelsestilstand gælder en stribe skærpede forholdsregler for befolkningen, herunder begrænsning i forsamlingsfriheden, ligesom myndighederne kan indføre udgangsforbud.

På den franske nationaldag er sikkerheden i Paris også ekstra høj.

Omkring 2500 politifolk og sikkerhedsvagter er udkommanderet i hovedstaden på nationaldagen, der markeres med et stort festfyrværkeri i Paris og flere andre byer.

Da Hollande gik ned ad Champs-Élysées for at overvære den traditionelle militærparade, var han beskyttet af et stort antal sikkerhedsvagter, skriver nyhedsbureauet dpa.

På tribunen havde han blandt andet selskab af USA's udenrigsminister, John Kerry.

/ritzau/

Dagens Gossip