Frankrig vil svare Syrien med magt

Det er ifølge Reuters udmeldingen fra den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, som til gengæld udelukker at indsætte landtropper:

»Det er nødvendigt, at det internationale samfund reagerer med magt i Syrien, men der bliver ikke tale om at sende landtropper,« siger han til fransk TV.

Laurent Fabius uddybede ikke, hvilke andre militære magtmidler der så kan komme på tale, men tilføjede, at hvis ikke FNs Sikkerhedsråd kan træffe en beslutning, må den tages »på andre måder«.

Oprørskilder siger, at op mod 1.300 civile blev dræbt af et angreb med kemiske våben, formentlig nervegas, natten til onsdag, hvor de fleste lå og sov.

Læger på lokale sygehuse siger, at der var mange kvinder og børn blandt ofrene, som havde muskelkramper og skummende opkast ,hvilket sammen med påvirkede pupiller er klare indikationer på, at de har været udsat for nervegas.

FNs Sikkerhedsråd enedes torsdag nat om en resolution, hvis grundsubstans blot er en konstatering af, at omstændighederne skal klarlægges. Vedtagelsen skete efter stærk modstand fra Kina og Rusland mod andre formuleringer.

Den syriske regering benægter kategorisk at have brugt kemiske våben,

En højtstående kilde i det syriske sikkerhedsapparat siger til AFP, det vil være ensbetydende »med politisk selvmord at anvende kemiske våben den første dag, som FNs inspektører var i landet«.

Men den syriske regering har endnu ikke givet tilladelse til, at de våbeninspektører fra FN, der er i landet for at undersøge tidligere påstande om angreb med kemiske våben, også kan inspicere de aktuelle områder i Damaskus-forstaden.

Bydelen var i øvrigt torsdag under kraftig beskydning og udsat for luftbombardementer.

Den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, krævede torsdag formiddag, at våbeninspektørerne får fuld adgang til at undersøge de pågældende områder.

Danmarks udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), siger til TV 2, at det nu gælder om at lægge maksimalt pres på FNs Sikkerhedsråd, herunder Rusland og Kina.

»Intet land kan sidde overhørig, at 1.000 mennesker er dræbt,« lyder det fra udenrigsministeren, der også siger, at »det er FNs opgave at håndtere disse ekstremt vanskelige konflikter«.

Ifølge Søvndal er en militær løsning »ikke lige rundt om hjørnet«, og ministeren sætter fortsat sin lid til en politisk løsning.

Dagens Gossip