Frankrigs ambassadør hædrer danske terrorofres indsats

Den franske ambassade i København var mandag eftermiddag propfyldt med sympatisører, der ville vise deres respekt for Finn Nørgaard og Dan Uzan, der begge mistede livet under terrorangrebet i København.

Frankrig har nemlig besluttet at overrække æresmedaljer til de to, der omkom den 14. februar 2015.

Derfor blev der afholdt en mindeceremoni på ambassaden ved Kongens Nytorv, hvor både pårørende og politikere mindedes Finn Nørgaard og Dan Uzan og det, de døde for.

- Vi overrækker æresmedaljerne, for at lave smerte, sorg og uretfærdighed om til et positivt budskab om frihed og solidaritet. Vi kæmper nemlig de samme kampe, siger den franske ambassadør Francois Zimarey til Ritzau.

Begge fik priserne, fordi de bidrog til en kamp om værdier. Og ifølge ambassadøren er det værdier, der skal værnes om både i Frankrig og i Danmark, hvilket er årsagen til, at danskerne hædres af Frankrig.

- Dan Uzan og Finn Nørgaard viser, at selv almindelige mennesker kan være helte, og derfor vil Frankrig vise taknemmelighed. Men det giver også et ansvar for ikke at give op i kampen for dialog og idealer, siger Francois Zimeray.

Det var mange af de pårørende, der deltog i arrangementet på ambassaden, enige i. For selvom venner og familie til de afdøde sørger over tabet, støttede de det samme budskab i deres taler.

Blandt andre Ole Mølgaard, ven af Finn Nørgaard og formand for Finn Nørgaard Foreningen, fremhævede nødvendigheden af dialog og forståelse.

- Demokrati kommer ikke bare ind ad brevsprækken, det er en vedvarende kamp, som vi alle skal deltage i. De to mennesker ofrede deres liv for os alle i en kamp for frihed, og det kan vi lære af, siger Ole Mølgaard til Ritzau.

Ole Mølgaard håber også, at Frankrigs fokus på de to danske ofre, kan gøre det lettere at modarbejde terror for alle.

- Det er tid til at lytte i stedet for at råbe. Det er ikke kun i Danmark og Frankrig, at det er en udfordring at skabe forståelse, men i hele Europa. Den brobygning får bare større vægt, når vi står på den franske ambassade i stedet for i et forsamlingshus, siger han.

Filminstruktøren Finn Nørgaard fik tildelt kunst - og litteraturprisen "Arts et Lettres" og Dan Uzan tildeltes æresmedaljen "Médaille du Courage".

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip