Frankrigs flygigant er tilbage i plus efter års tab

Skrevet af admin

18/02/2016

Dagens topnyheder

Der er grund til at glæde sig nord for Paris, hvor det gamle og hæderkronede flyselskab Air France-KLM har hovedkvarter. 2015 bød nemlig på et pænt plus, og det er ikke noget, man har været vandt til.

Finanskrisen ramte Air France-KLM hårdt, ligesom det ramte en stribe andre af de gamle flyselskaber. Omkostningerne var alt for høje, selskaberne for ineffektive og konkurrencen fra lavprisselskaber hård.

Det har ført til, at Air France-KLM fra 2009 til 2014 samlet tabte små 4,8 milliarder euro, omkring 35 milliarder kroner. Men i 2015 viser regnskabet et nettoresultat på 127 millioner euro, hvilket er det første plus på bundlinjen siden 2009.

Overskuddet er godt hjulpet af de faldende oliepriser, men Air France-KLM er også blevet mere effektive. Der ud over tjener Air France-KLM flere penge på vedligeholdelse af fly mens deres lavprisselskab Transavia har haft over 10 millioner passagerer.

- På trods af den positive udvikling for branchen udløst af de lave oliepriser, vil vi ikke slække på vores ambition om at forbedre vores konkurrencedygtighed, mens den økonomiske og geopolitiske usikkerhed er stor, skriver administrerende direktør Alexandre de Juniac i en pressemeddelelse.

Air France-KLM har nedbragt de gennemsnitlige omkostninger per passager i fire år i træk ifølge regnskabet.

På den negative side har Air France-KLM oplevet en faldende aktivitet ind og ud ad Brasilien og Japan.

Og så kostede terrorangrebet i Paris i November selskabet 120 millioner euro grundet de øgede sikkerhedsforanstaltninger.

/ritzau/