Frankrigs jernbanechef håber på strejkestop før EM

Skrevet af admin

07/06/2016

Mest læste i dag

Lederen af Frankrigs statslige jernbane, SNCF, håber, at en strejke blandt lokomotivførerne vil slutte, før EM i fodbold begynder fredag.

Det siger han tirsdag, efter at SNCF er kommet med et nyt tilbud til de strejkende arbejdere. Tilbuddet kommer efter forhandlinger med fagforbundet CGT mandag.

- Der er ingen som helst grund til at fortsætte strejken, siger jernbanechef Guillaume Pepy ifølge nyhedsbureauet Reuters og tilføjer, at han håber, at de strejkende vil gå i arbejde igen onsdag eller torsdag.

Guillaume Pepy siger samtidig til radiostationen Europe 1, at ledelsen har strakt sig, så langt som den kan, for at imødekomme kravene fra arbejderne.

CTG oplyser, at fagforbundene vil vende det nye tilbud - der blandt andet indeholder opfyldelse af krav om hviletider og skiftende arbejdstider - med deres medlemmer i løbet af tirsdagen.

Præsident François Hollande, der har nægtet at give efter for strejker i transport- og energisektoren samt bølger af protester i gaderne, opfordrer parterne til at indgå en aftale.

- Ingen forstår, hvorfor en strejke skal fortsætte med at være en hindring for en smidig afvikling af EM og frem for alt folks daglige pendling til og fra arbejde, siger han til den regionale avis La Voix du Nord ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge jernbanechef Guillaume Pepy har strejken hidtil kostet SNCF mere end 300 millioner euro - eller godt 2,2 milliarder danske kroner.

Med kun tre dage til, at EM-slutrunden i Frankrig begynder, og omkring 1,5 millioner fodboldfans fra hele verden strømmer til landet, strejker de statslige lokomotivførere på syvende dag.

Franskmændene er utilfredse med den arbejdsmarkedsreform, som regeringen har kørt igennem underhuset i parlamentet uden afstemning. Reformen vil gøre det nemmere for firmaer at fyre ansatte, når de oplever hårde tider, samt hæve arbejdstiden.

Tirsdag er en tredjedel af højhastighedstogene og halvdelen af regionaltogene blevet indstillet på grund af strejken, ligesom mange tog fra Spanien, Italien og Schweiz er blevet påvirket.

For at gøre tingene værre truer piloterne i luftfartsselskabet Air France med at påbegynde en to til fire dage lang strejke fra lørdag 11. juni, når EM-turneringen er i gang.

Der er desuden planlagt en stor protestdemonstration i Paris 14. juni.

/ritzau/