Frankrigs socialister står over for mistillidsvotum

Skrevet af admin

12/05/2016

Mest læste i dag

Frankrigs regering besluttede tirsdag at omgå parlamentet og per dekret vedtage en arbejdsreform, der blandt andet vil gøre det lettere for arbejdsgivere at fyre og ansætte medarbejdere.

Det har fået modstanderne til at meddele, at de torsdag fremsætter en mistillidsdagsorden til regeringen. Får den flertal, falder regeringen, og reformen bliver ikke til noget.

Den omstridte reform har ført til demonstrationer i gennem to måneder.

Modstanderne af reformen har brug for 288 stemmer for at vælte regeringen, hvilket anses for usandsynligt, da oprørere på venstrefløjen - også på den yderste venstrefløj - har afvist at stemme det samme som partierne på højrefløjen.

Frankrigs regering besluttede tirsdag at omgå parlamentet og per dekret vedtage den nye reform, som en gruppe medlemmer af præsident Francois Hollandes socialistparti givetvis ville have nedstemt.

Beslutningen blev meddelt af premierminister Manuel Valls.

- Fordi landet må bevæge sig fremad, så har kabinettet bemyndiget mig til at tage regeringsansvaret, og det vil jeg gøre senere, fortalte Valls parlamentet, hvor der lød buhen og piften fra en gruppe, mens regeringens ministre klappede.

Hollande har sagt, at han kun vil søge genvalg ved præsidentvalget i 2017, hvis han får sænket arbejdsløsheden, der nu ligger over ti procent. Præsidenten ønsker med loven også at sende et signal til investorer om at satse på fransk arbejdskraft og produktion.

Modstandere siger, at loven undergraver arbejderrettigheder, mens arbejdsgiverorganisationer har beklaget sig over, at den ikke går langt nok.

/ritzau/AFP