Fransk højrefløj øjner fremgang i regionalvalg efter angreb

Det nationalistiske Front National spås gode chancer for opnå fremgang ved søndagens regionalvalg i Frankrig efter angrebene i Paris, hvor 130 mennesker mistede livet 13. november.

Det indvandrerkritiske parti ventes at vinde mindst en region, når 44 millioner vælgere går til stemmeurnerne for at stemme i et Frankrig, hvor specialstyrker fortsat har borgerne under skærpet opsyn.

I kølvandet på et af de værste angreb i Frankrig har Front Nationals indvandrerkritiske dagsorden vundet gradvist mere indpas i et land, hvor undtagelsestilstanden sætter sit tydelige præg.

De første målinger er ventet omkring klokken 20 søndag, hvor FN-leder, Marine Le Pen, ventes at trække sig ud som sejrherre i den økonomisk trængte region Nord-Pas-de-Calais-Picardie, som ligger nordligt.

Le Pens antimuslimske og indvandrerkritiske parti, som aldrig tidligere har kontrolleret en region, er vokset i meningsmålingerne efter angrebne.

Hendes 25-årige niece, Marion Marechal-Le Pen, står stærkt i det sydøstlige Provence-Alpes-Cote d'Azur, som er kendt for dets populære strande.

Støtten til Front National ligger på mellem 27 og 30 procent i hele landet, og partiet er endvidere i tæt kamp med de traditionelle højrepartier i Normandiet mod nordøst samt i Bourgogne og Franche-Comté mod øst.

Det ligger sig op af opbakningen til den tidligere præsident Nicolas Sarkozy, som leder det republikanske parti.

Præsident François Hollande, som afgav sin stemme søndag morgen i Tulle i centrum af Frankrig, har modtaget øget opbakning som følge af hans hårde politiske tilgang i kølvandet på angrebene i Paris.

Regionalvalget er den sidste vælgertest inden kampen om præsidentposten i 2017.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip