Fransk, italiensk og belgisk økonomi er på kant med EU

Skrevet af admin

28/11/2014

Mest læste i dag

Eurolandene Frankrig, Italien og Belgien får fredag besked fra EU-Kommissionen om, at de risikerer at blive straffet for ikke at leve op til kravene til eurolandes finanslove til næste år.

Landene er ifølge kommissionens gennemgang af de budgetplaner, de i sidste måned sendte til vurdering i Bruxelles, i så alvorlig fare for at overtræde de fælles budgetkrav, at de risikerer bøder. Den eventuelle straf er dog udskudt til marts næste år.

Kommissionen siger i sin årlige gennemgang af eurolandenes offentlige finanser, at syv af landene synes at være på kurs mod at bryde budgetkravene. Men kun i de tre lande er overtrædelserne så alvorlige, at der er en trussel om sanktioner.

Situationen synes at være mest alvorlig i Frankrig, der sigter mod et budgetunderskud på 4,3 procent af bruttonationalproduktet til næste år. EU-kravet er tre procent.

EU-Kommissionens generelle vurdering af den franske regerings indsats for at rette ind er, at Frankrig "baseret på den tilgængelige information på nuværende tidspunkt ikke har grebet effektivt ind hvad angår 2014".

For Italiens vedkommende anbefaler kommissionen, at regeringen gør mere for at sætte gang i væksten samt holde stram snor i og effektivisere de offentlige udgifter og planlagte privatiseringer.

Det skal ske med henblik på at sikre, at den offentlige gæld bliver bragt ned.

Økonomikommissær Pierre Moscovici, der selv har en fortid som fransk finansminister, gør det på et pressemøde i Bruxelles klart, at han "ikke vil tøve" med at straffe landene.

Også Spanien, Malta, Østrig og Portugal bliver bedt om inden marts at gennemgå deres budgetplaner en ekstra gang for at sikre, at de lever op til reglerne.

Estland, Letland, Slovenien og Finland vurderes "i det store hele" at leve op til reglerne, men bliver også opfordret til at give deres finanslove en ekstra overhaling.

Kun Tyskland, Irland, Luxembourg, Holland og Slovakiet klarer helt frisag.

Grækenland og Cypern er holdt uden for den årlige gennemgang, fordi deres nationaløkonomier stadig er holdt oppe af støtteprogrammer fra EU og Den Internationale Valutafond.

/ritzau/