Fransk minister bekræfter terroranholdelse

En norsk statsborger, der tidligere har udtrykt sympati for den norske massemorder Anders Behring Breivik, er tirsdag blevet anholdt i Frankrig. Den norske nynazist er anholdt for at planlægge en massakre.

De franske myndigheder bekræfter ifølge nyhedsbureauet AFP, at Frankrig tilbageholder en norsk nynazist af frygt for, at manden er ved at forberede en "terrorhandling".

Den 40-årige norske mand, der i 2009 blev løsladt i Norge for et drab, han begik i 1993, og som i øvrigt er en kendt heavy metal-musiker i hjemlandet, modtog en kopi af Breiviks manifest, kort inden Breivik begik sin forbrydelse.

- Denne person, som tidligere er dømt for drab i Norge og som står den nynazistiske bevægelse nær, udgør en potentiel trussel mod samfundet, siger den franske indenrigsminister, Manuel Valls, i en erklæring.

- Det er noget, han blandt andet har vist gennem sine udtalelser på internettet, siger indenrigsministeren.

Manden blev arresteret sammen med sin 25-årige franske kone i parrets hjem i Corréze, der ligger i det centrale Frankrig 260 kilometer øst for Bordeaux, tidligt tirsdag morgen.

Politiet leder nu efter flere våben og sprængstoffer i parrets hjem, hvor de bor med deres tre børn. Ifølge en kilde i politiet har ordensmagten fundet fem såkaldte salonrifler på gården, der er en lille kaliber 22 jagtriffel.

Den 25-årige kvinde er medlem af en skydeklub og har for nylig købt fire skydevåben. Det var årsagen til, at hun også blev arresteret.

3. april skal manden have offentliggjort et kommuniké på sin hjemmeside, hvor han opfordrer franskmænd til at stemme på højrefløjspartiet Front National. På siden beskriver han endvidere Norge som "Europas sidste sovjetstat".

I fjor forsvarede den anholdte Anders Behring Breiviks terrorangreb 22. juli 2011, hvor 77 mennesker blev dræbt i regeringskvarteret i Oslo og på øen Utøya.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er nordmanden blevet overvåget i flere år af fransk politi.

Nordmanden kan i første omgang tilbageholdes i 96 timer.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip