Franskmænd ærer friheden: Vi er alle brødre og søstre

Franskmænd og udlændinge samles søndag i Paris ved improviserede mindesmærker foran de steder, som blev angrebet fredag nat, hvor mindst 129 mennesker blev dræbt.

Der lægges lys, blomster og hilsner for at mindes de døde, og i hjertet af Paris finder man en af de største forsamlinger.

Ved den store Place de la République i det centrale Paris rapporterer journalister, mens franske specialstyrker våger over de flere hundrede mennesker, som stimler sammen foran statuen midt på pladsen.

Den rektangulære plads er tæt på flere af de steder, som blev angrebet, og den er særlig for franskmændene, som søndag eftermiddag samles for at mindes de døde og ære friheden.

"Nous sommes la liberté" og "nous sommes la république" står der - "Vi er friheden, vi er republikken".

Papirlapperne udgør på denne sorgens dag blot to af de mange mindebeskeder, som er lagt foran Frihedsstatuen, der tårner op midt på pladsen.

- Jeg kender ikke nogen direkte, som har forbindelse til angrebene, men det behøver jeg heller ikke. De har ramt os alle i hjertet, og vi står sammen, siger Zaja Ko, som er mødt op for at vise respekt.

- Alle er blevet brødre og søstre. Vi er nødt til at bekæmpe mørke kræfter, som vil os ondt, siger hun til Ritzau, efter at hun har lagt blomster og lys ved statuen.

Efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo tidligere på året, hvor i alt 17 blev dræbt under kaotiske dage i og omkring Paris, blev Place de la République også hurtigt parisernes samlingssted. Dengang lagde mange kuglepenne ved statuens fod som symbol for ytringsfriheden.

I den følgende weekend var stats- og regeringsledere fra 50 lande og over to millioner mennesker samlet for at vise deres modstand mod angrebene.

De mange mennesker marcherede dengang for frihed fra Place de la République i den største demonstration på fransk jord.

/ritzau/

Dagens Gossip