Franskmænd i oprør mod engelsk sproginvasion

Et regeringsforslag om at indføre flere kurser på engelsk på de franske universiteter har skabt ophedet debat i Paris, hvor mange franskmænd frygter, at det vil skade den franske folkesjæl og identitet.

Flere fagforeninger i uddannelsessektoren har truet med at gå i strejke onsdag over forslaget, hvis formål er at hæve andelen af udenlandske studerende på landets universiteter fra 12 procent i dag til 15 procent i 2020.

Blandt andet det indflydelsesrige Academie Francaise, som blev grundlagt i 1635, har ført an i kritikken af forslaget.

Selv partimedlemmer til den socialistiske uddannelsesminister Genevieve Fioraso, som har rejst forslaget, har udtrykt bekymring over forslaget.

En fagforeningsleder hos Snesup-FSU, som er en af de større fagforeninger i uddannelsessektoren, Claudine Kahane, mener, at udviklingen er farlig.

- Det er den kulturelle arv, der er på spil, siger hun.

En ledende kulturjournalist Bernard Pivot kalder forslaget for et dødsstød til "Molieres sprog".

- Hvis vi tillader, at engelsk bliver introduceret på vore universiteter og til undervisning i videnskab og den moderne verden, vil det være en vandalisering af fransk, og fransk vil blive et fattigere sprog, siger Pivot.

- Det vil blive et banalt sprog, eller værre, et dødt sprog.

Universiteterne er derimod glade for forslaget, som både vil styrke de franske studerende og tiltrække udenlandske, mener vicepræsidenten på en konference for universitetsrektorer.

- Vi har været tilhængere af dette i mange år.

- Udenlandske studerende, som normalt undlader at komme til vores universiteter, vil nu komme. Og for vore egne studerende er det vigtigt, at de mestrer engelsk, siger Khaled Bouabdallah.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip