Franskmænd om angrebet: "De angriber ikke kun symboler nu, men også almindelige mennesker"

I går aftes gik jakkesæt-klædte terrorister ind under en koncert med det amerikanske band 'Eagles of Death Metal' og begyndte at dræbe koncertgæsterne én for én. 

Ifølge nogle øjenvidner sagde terroristerne ingenting. Det gik ind, køligt, stille og roligt, for at starte et sandt helvede, hvor de dræbte og sårede over hundrede mennesker.

Politiets foreløbige meldinger er, at de har dræbt otte terrorister. 

Efter angrebet er der flere strømninger i gang og uden for Paris.

Ligesom ved angrebet mod Charlige Hebdo, bruger borgerne de sociale medier til dels at spredde informationer om, at de er i god behold, dels at erklære deres vrede mod terroristerne.

Læs også: Bevæbnede mænd dræber mindst 120 i Paris

Dagens.dk har spurgt følgende franskmænd, hvordan de hørte om angrebet, og hvordan de opfatter de følelser, der er i kog i Frankrig oven på terrorhandlingen:

François Péguillet – bor i Paris og arbejder i den franske nationalforsamling (det franske svar på Folketinget red.)
- Jeg var i sikkerhed hjemme og så fodbold, da angrebet skete, og jeg læste det på Twitter. Jeg opholdt mig i den sydvestlige del af Paris, og angrebet skete i den nordøstlige del.

- Min rommate og jeg havde samme reaktion: “Wauw igen”, og så begyndte vi langsomt at forstå, hvor slemt det var, og at det er meget værre end angrebet mod Charlie Hebdo. De angriber ikke kun symboler nu, men også almindelige mennesker. Vi har været heldige to gange, hvor der har været et angreb mod Thalys-toget (fransk hurtig-tog red.), og en anden gang hvor en fyr forsøgte at angribe en kirke i Villejuif, men fejlede. Men nu har de haft ‘succes’.

François Péguillet kender selv to, der kom til skade under angrebet - den ene blev skudt i benet, den anden kom til skade i ansigtet. 

Foto: Privat/François Péguillet

- Folk er i chok og har brug for at tale om det, vide hvor alle er, og hvordan vi har det. Folk bruger hashtagget #PorteOuverte (åben dør red.) til at invitere fremmede i sikkerhed, væk fra gaderne nær angrebsstedet.

François Péguillet er sikker på, at der vil være moddemonstrationer, når den værste uro har lagt sig, ligesom der var ved Charlie Hebdo-angrebene.

- Folk har behov for at sige, at vi ikke er bange, at vi vil blive ved med at leve vores liv, og at vi ikke panikker, for så har de jo vundet. Jeg tror virkelig, at det her er større end Charlie Hebdo, og i medierne taler folk om krig. Vi er i krig med terroristerne, uddyber François Péguillet.

Læs også: Frankrig i undtagelsestilstand: Grænserne lukkes

Laurianne Monteau – bor i Bretagne, har familie og venner i Paris og studerer jura
- Jeg var på pub med en ven, og der var en kamp i gang i baggrunden, men den var vi ligeglade med. Min ven får så en besked på facebook, hvor der står, om han er okay, fordi der var dræbt 18 mennesker i et terrorangreb. På det tidspunkt blev kampen i baggrunden skiftet ud med billeder fra angrebet i Paris, fortæller Laurianne Monteau.

- Alle har venner og familie i Paris, så vi har naturligvis været bekymrede for dem og stressede, indtil vi vidste, at de var sikkert hjemme eller på arbejdet. Men de venner, jeg har talt med, siger, at politiet var gode til på et tidligt tidspunkt at få folk til at blive bag lukkede døre, så de kunne jagte terroristerne udenfor. Udover dét har det faktisk været virkelig svært at få ordentlige informationer om, hvad der foregår.

- Jeg har venner og mine fætre og kusiner bor der. To af dem er spærret inde på deres arbejde og har været det siden i går på grund af alarmberedskabet og må derfor ikke gå ud. De andre er forhåbentligt ‘spærret inde’ i deres lejligheder.

Folk markerer løbende på facebook, der har lavet en ny funktion til formålet, at de er i sikkerhed, men det er dermed ikke alle, der har kunne komme på, eller har tænkt tanken at bruge funktionen, ser det ud til.

De, der går på facebook, bruger lejligheden til at vise deres følelser om angrebet:

- Stort set alle mine venner på facebook har allerede delt en opdatering med Eiffel-tårnet, hvor der står “pray for Paris” – ligesom brugere på de sociale medier brugte “Jeg er Charlie” under sidste angreb.

Laurianne Monteau har venner, der allerede nu aflyser ture til Paris i den nærmeste fremtid, og hun håber, at hendes kæreste vil gøre det samme. Hun har ikke selv lyst til at tage til hovedstaden foreløbigt.

 

"Peace for Paris" Illustration by @jean_jullien #jesuisparis

Et billede slået op af Instagram (@instagram) den

13. Nov 2015 kl. 4:20 PST

Få minutter og timer inden koncerten, åndede alt fred, og gæsterne lagde billeder på Twitter og andre sociale medier af koncerten.

 

EODM are back!!! #eaglesofdeathmetal #lebataclan #bootselectric

Et billede slået op af Juistviking (@juistviking) den

13. Nov 2015 kl. 10:10 PST

Indtil helvede brød løs, og 'heldige' gæster berettede, at de netop var undsluppet fra stedet:

 

#eaglesofdeathmetal #labataclan #paris #wannabeinla - i am safe. We got out 10 minutes after the shooting started! Thank you for all lovely words and prayers.

Et billede slået op af Zsuzsa Kover (@zsuzsulla) den

13. Nov 2015 kl. 12:31 PST

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip