Fraskilte saudiarabiske kvinder får ID-kort

I Saudi-Arabien vil både enker og kvinder, der er blevet skilt, fremover få deres egne ID-kort, så de kan agere uafhængigt af mænd, rapporterer lokale medier ifølge AFP.

Forandringerne vil blandt andet gøre det muligt for kvinder at registrere deres børn i skoler og give dem mulighed for at råde over deres børn på hospitaler, ligesom de ville kunne få adgang til offentlige dokumenter, selv om deres ægteskaber er opløst, hedder det.

Da de i dag ikke har deres egne id-dokumenter, har fraskilte kvinder hidtil været afhængige af tilladelser fra deres eksmænd eller domstolskendelser i en række situation, oplyser tv-stationen Arab News.

Der er ikke offentliggjort en dato for, hvornår ændringerne træder i kraft.

Saudiarabiske aviser skriver, at 28 procent af de indgåede ægteskaber i landet ender med skilsmisser. 65 procent af samtlige retssager i kongeriget er familiesager.

Det mandsdominerede samfund tillader, at en mand kan tage op til fire koner i henhold til islamisk lov.

Kvinder er underlagt en lang række restriktioner i det ultrakonservative land, som er det eneste land i verden, hvor kvinder ikke må køer bil.

Kvinder skal også dække sig til fra hoved til tå i sort, når de er offentlige steder, og de skal have tilladelse fra en mand i deres familie, hvis de skal rejse, arbejde eller gifte sig.

De to køn er stærkt opdelt i det offentlige rum, hvor der også sker en konsekvent opdeling af rum for enlige mænd og familier.

Men kvinder har langsomt fået visse rettigheder.

I denne uge var over 900 kvinder opført på valglister, hvor de stiller op til valg til politiske poster. Ved et kommunalvalg den 12. december er det også første gang, at kvinder kan stemme på lokalpolitikere.

Den afdøde kong Abdullah udnævnte i 2013 kvinder til det særlige Shura Råd, som rådgiver regeringen.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip