Frederik og Mary fejrer Operahusets 40-års jubilæum

Det dansk-designede operahus i Sydney kunne søndag fejre 40-års fødselsdag med et stort show ved storbyens havnefront.

Operahusets jubilæum markeres i denne uge med et spækket kulturprogram, hvor kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er med.

Kronprinsparret er officielle protektorer for fejringen af Jørn Utzons verdensberømte bygningsværk, og de er tiltænkt en fremtrædende rolle i festlighederne.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary skal blandt andet åbne designudstillingen "Danish Design at the House", og de uddeler også deres egne priser i forskellige kategorier.

Det royale besøg kulminerer med uddelingen af Kronprinsparrets Priser 28. oktober, som for første gang finder sted uden for Danmark, og som bliver sendt på både dansk og australsk tv.

Overrækkelsen af priserne vil ske ved et stort show i Operahuset, hvor også danske og australske kunstnere skal optræde.

Kronprinsparrets Priser blev oprettet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Frederik og Mary.

- Formålet med prisuddelingen er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk og grønlandsk kultur og socialt arbejde, står der på den officielle hjemmeside for priserne.

Der er i alt fire hæderspriser at kæmpe om: Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kroner, Kronprinsparrets Sociale Pris på 500.000 kroner samt Kronprinsparrets Stjernedryspriser på hver 50.000 kroner, der gives til to yngre kunstnere.

Stjernedryspriserne er allerede blevet afsløret og bliver i år tildelt to unge musikere fra hver deres musikalske univers: violinisten Rune Tonsgaard Sørensen og den 24-årige sangerinde MØ.

Det er to rådgivende komitéer af forskellige personligheder inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde, der indstiller prismodtagerne. Kronprinsparret udpeger vinderne.

/ritzau/

Dagens Gossip