Frederiksberg Kommune laver intelligent trafiklys

Det er mørk nat, så lyset på vejen er dæmpet. Men så snart en bil, en cykel eller en fodgænger nærmer sig, kommer der fuldt blus på.

Sådan ser det indtil videre ud på 100 meter af Dronning Olgas Vej på Frederiksberg.

Kommunen har nemlig etableret intelligent vejbelysning på en lille prøvestrækning.

- Fordelene er, at lyset bliver tændt, når der er brug for det. Hvis der er trafik, kommer der lys, siger borgmester Jørgen Glenthøj fra Frederiksberg Kommune:

- Og hvis der ikke er trafik, så dæmper lyset sig til 20 procent. Så samlet set kan vi spare næsten en fjerdedel af det samlede strømforbrug uden at det går ud over - og det er jo vigtigt - sikkerheden og trygheden for trafikanterne og borgerne.

Men trafik vil der altså være fuldt lys på vejen. Men i nattetimerne dæmpes lyset, så længe der ikke er trafik - indtil den næste trafikant nærmer sig enten på to ben, på to hjul eller på fire dæk. Og to minutter efter dæmpes det igen.

Det vil spare en masse CO2 i miljøet, jubler Jørgen Glenthøj. Også direktør i Dansk Center for Lys, Anne Bay, har store forventninger til det nye vejlys.

- Alt i alt et stilfærdig og relativt enkelt anlæg, men med et rigtig godt potentiale - energimæssigt, æstetisk og tryghedsmæssigt, siger hun.

På Frederiksberg har kommunalbestyrelsen allerede øremærket otte millioner kroner for at komme af med ældre og energikrævende lygter i løbet af i år. Og forventningerne er, at de intelligente lamper bliver højt prioriteret - først og fremmest på andre lokalveje.

"Men det er blot begyndelsen, siger Jørgen Glenthøj, som er sikker på, at intelligent vejbelysning er fremtiden.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip