Frederiksen angriber Løkke på Venstres succeskriterier

Hvordan går det egentlig, statsminister?

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, benyttede tirsdagens spørgetime med statsministeren til at angribe Lars Løkke Rasmussen (V) på Venstre-regeringens egne succeskriterier.

- Hvordan går det egentlig med Danmark siden regeringsskiftet? Statsministeren har flere gange sagt, at han ikke ønsker at være statsminister for enhver pris, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren opstillede efter folketingsvalget sidste år fire succeskriterier for den smalle V-regering.

Den skal ifølge Løkke måles på følgende fire områder. Færre skal være på offentlig forsørgelse, der skal være færre asylansøgere, der skal skabes flere private job, og der skal være en bedre kernevelfærd.

Lars Løkke Rasmussen afviser under tirsdagens spørgetime kritikken fra Mette Frederiksen, og han siger blandt andet om flygtningekrisen:

- Der er et pres på flygtningeområdet. Men det er intet sammenlignet med, hvordan det ville have været med den tidligere regering.

- Vi har handlet. Og jeg skal ikke tegne noget paradisisk billede, for vi er stadig under pres. Og der skal givetvis gøres mere.

Hvad angår den bedre kernevelfærd, så Mette Frederiksen under spørgetimen sit snit til at indgå en hurtig aftale med statsministeren.

Et flertal har besluttet, at det såkaldte omprioriteringsbidrag, hvor kommunerne skal spare 2,4 milliarder kroner årligt, føres tilbage til velfærd i kommunerne næste år.

- Hvis statsministeren ikke er tilhænger af minusvækst, så må det betyde, at statsministeren i dag kan love, at omprioriteringsbidraget også i 2018 og 2019 føres tilbage til kommunerne, siger Mette Frederiksen.

Svaret fra statsministeren lyder:

- Jeg er ikke tilhænger af minusvækst i den offentlige sektor. Jeg er tilhænger af, at vi fører en økonomisk politik, der muliggør, at vi har en begrænset realvækst i den offentlige sektor.

- Råderummet frem til 2020 er kun på 10 milliarder kroner. Det er ikke tilstrækkeligt til at indfri mine ambitioner - og jeg tror heller ikke, det er nok til fru Mette Frederiksen, siger statsministeren.

- Derfor gælder det om at skabe et råderum, siger Løkke med henvisning til regeringens planer om at fremlægge en 2025-plan efter sommerferien.

/ritzau/

Dagens Gossip