Frederikshavn i spidsen for oprør mod omstridt bidrag

Det omstridte omprioriteringsbidrag skal tages af bordet. Sådan lyder det fra et kor af kommunalpolitikere på kommunalpolitisk topmøde i Aalborg.

Torsdag eftermiddag skal de delegerede fra den kommunale verden drøfte et forslag, som skal sende det forhadte bidrag, der fjerner 2,4 milliarder kroner fra kommunernes budgetter, i graven.

Forslaget er stillet af Frederikshavn Kommune, og ifølge kommunens borgmester, Birgit Hansen (S), er det et klart signal til både regeringen og til kommunernes egne forhandlere.

- Det går ud på at sende et klokkeklart signal dels til regeringen, dels til vores kommunale forhandlere om, at det her omprioriteringsbidrag skal tages af bordet, siger Birgit Hansen.

Hun afviser dog, at forslaget skal opfattes som et ultimatum til de kommunale forhandlere.

- Det er ikke et bundet mandat. Forhandlerne skal have den frihed, der skal gives og tages.

- Men det er et klokkeklart signal om, at omprioriteringsbidraget ikke skal trækkes ned over hovederne på os som et diktat, sådan som det skete ved forhandlingerne om budget 2016, siger Birgit Hansen.

I borgmesterens egen kommune har man regnet sig frem til, at omprioriteringen kommer til at koste kommunen 25 millioner kroner i 2017.

- Så kan man sige, at det vel ikke betyder så meget. Der kan jeg bare sige, at jo, det gør det. Vi står face to face med borgerne, med de handicappede og det er os, der skal udbedre hullerne i vejene.

- Vi har sparet, hvor vi kan, vi har lukket skoler, ældrecentre og plukket alle de lavthængende frugter, siger Birgit Hansen.

Om omprioriteringsbidraget skal bestå eller ej, er for Birgit Hansen ikke det mest afgørende. Blot skal det sikres, at alle pengene kommer tilbage til kommunerne, som selv skal have råderet over dem.

- Man kan kalde det, hvad man vil. Men pengene skal blive i kommunerne. Og der skal ikke være et prædikat på, der foreskriver, hvad de skal bruges til.

- Hvis vi har mere brug for pengene på børneområdet, så duer det jo ikke, de er møntet på ældreområdet. Detailstyring duer ikke, det er os, der bedst ved, hvor skoen trykker, siger Birgit Hansen.

/ritzau/

Dagens Gossip