Fredskonference for Syrien kommer i januar

De stridende grupper i Syrien skal efter næsten tre år med blodsudgydelser til at tale sammen.

En talskvinde for FN siger, at den længe ventede fredskonference for Syrien finder sted i Geneve den 24. januar.

Det sker to dage efter, at udenrigsministrene fra striben af lande, der er involveret i at løse krisen, mødes i Montreaux, også i Schweiz.

Det er Rusland og USA, der står som arrangører af fredskonferencen, som, hvis alt går vel, har repræsentanter fra såvel den syriske regering som fra oprørerne siddende ved samme bord.

Oplysningerne kommer fra Khawla Mattar, der er talskvinde for Lakhdar Brahimi, særlig udsending til Syrien-konflikten for FN og Den Arabiske Liga.

Formålet med konferencen er at få de stridende parter til at lade være med at skyde efter hinanden og i stedet blive enige om en fredelig fremtid for landet.

Planen er, at der skal dannes en midlertidig regering, eller myndighed, som kan sikre en overgang til et levedygtigt styre i et land uden krig.

Både præsident Bashar al-Assads regering i Damaskus, Syriens hovedstad, og oppositionsgruppen Den Nationale Koalition, som støttes af Vesten og landene i Golfen, har erklæret, at de vil deltage.

Oppositionen siger dog, at dens deltagelse er betinget af, at Assad ikke får nogen rolle i overgangsperioden.

Damaskus-regeringen siger, at Assad forbliver præsident, indtil hans periode udløber næste år. Og det kan så være, at han genopstiller.

Islamiske grupper, der synes at få en stadig større rolle i oprøret, har afvist at deltage.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip