Fredskonferencens første dag: Parterne står stejlt

Skrevet af admin

22/01/2014

Dagens topnyheder

Konflikten blev tegnet markant op, da den stort anlagte fredskonference for Syrien blev skudt i gang onsdag i Schweiz efter en tumultarisk optakt, og hovedaktørerne viste ikke umiddelbart vilje til at nå konkrete løsninger.

Men alene det, at repræsentanter for parterne - det syriske styre og oppositionen - sidder i samme lokale og diskuterer udlægges af mange som en lille sejr.

På den ene side insisterer styret i Damaskus på, at oprørerne er terrorister, og præsident Bashar al-Assad vil ikke træde tilbage og overlade det hele til en overgangsregering, hvilket store dele af det internationale samfund lægger op til.

På den anden side står den syriske opposition, repræsenteret på konferencen af Ahmad al-Jarba fra Syriens Nationale Koalition, og de står sammen med blandt andre USA fast på, at Assad skal træde tilbage.

- Nok er nok, nu er det tid til at forhandle. Vi må gribe denne spinkle chance, sagde FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ifølge nyhedsbureauet Reuters, da han lukkede førstedagen af konferencen.

- Vores mål var at sende en besked til de to syriske delegationer og til det syriske folk om, at verden indgående ønsker en snarlig løsning på konflikten.

Onsdag var første gang, at de to parter mødtes ved et forhandlingsbord, siden konflikten brød ud i Syrien i foråret 2011.

Syriens informationsminister Omran al-Zohbi understreger, at Syrien ikke har planer om at rykke sig i forhold til Vestens krav om, at styret erstattes af en overgangsregering.

- Assad træder ikke tilbage, siger informationsministeren.

Lederen af den syriske opposition ved konferencen, Ahmad al-Jarba, gav udtryk for, at han ønsker en uafhængig, international undersøgelse af påstået tortur af fanger i styrets varetægt.

Iran var ikke til stede på konferencen, da landet efter store protester fra blandt andre oppositionen og USA fik trukket sin invitation.

Men den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, slår efter mødet fast, at Iran fortsat kan gøre en forskel i forhold til en løsning af konflikten.

- Vi håber, at de vil tilslutte sig en konstruktiv løsning, siger John Kerry ifølge Reuters.

Kerry gjorde det helt klart, at Bashar al-Assad er den store synder, og USA ser ingen løsning for Syrien, hvis ikke præsidenten træder tilbage.

Over for USA står blandt andre Assads allierede Iran og Rusland, som begge fortsat har opbakning til styret i Syrien.

/ritzau/