Fredsmøde begynder med spinkelt håb om Syrien-forsoning

For første gang i den snart tre år lange konflikt i Syrien sætter landets regime og opposition sig nu sammen ved forhandlingsbordet.

Men internationale embedsmænd tvivler på, at den længe ventede fredskonference i Schweiz ender med et større gennembrud, der kan få præsident Bashar al-Assads styrker og oprørerne til at lægge våbnene i den blodige borgerkrig.

- Jeg tror ikke, at der er nogen med kendskab til de syriske myndigheder, der forventer en hurtig proces.

- Det er en meget bitter konflikt, og vi bliver alle nødt til at forstå, at det her kun er begyndelsen på processen, siger en topembedsmand fra USA's udenrigsministerium.

Fredskonferencen kaldes Genève II, og her vil man forsøge at bygge videre på en aftale, der blev besluttet under Genève I i juni 2012. Aftalen slår fast, at man vil arbejde for et overgangsstyre med både medlemmer fra den nuværende regering og fra oppositionen.

Omkring 40 deltagere er inviteret til de svære og langstrakte møder, der begynder onsdag i schweiziske Montreux og fortsætter i Genève fredag, hvor de egentlige fredsforhandlinger ventes at blive indledt.

I Genève deltager repræsentanter for både Assads regering og for den vestligt støttede organisation Syriens Nationale Koalition i en mere snæver kreds med blandt andet USA og Rusland.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, opfordrer alle i Syrien-konflikten til at "gribe muligheden" for at skabe fred.

Tysklands udenrigsminister taler om "afmålte forventninger" og "små skridt", mens talsmand for Vatikanet Federico Lombardi, som også sender en delegation, er mere positiv.

- Bare det faktum, at de mødes og begynder at tale sammen, er noget, siger han.

Genève II-konferencen var ellers lige ved at falde fra hinanden, allerede før den var begyndt.

Syriens Nationale Koalition truede med at boykotte fredsmødet, fordi Iran, der støtter det syriske regime, var blevet inviteret af FN. Efter store protester fra blandt andet USA trak FN Iran-invitationen tilbage.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip