Fredsmøde på Vestbredden aflyst efter drab på palæstinensere

»Mødet, der skulle have fundet sted i Jericho (på Vestbredden, red.) i dag (mandag, red.), er blevet aflyst på grund af den israelske forbrydelse begået i Qalandiya i dag (mandag, red.),« siger embedsmanden med henvisning til den flygtningelejr, hvor sammenstødene brød ud tidligt mandag morgen.

Israelske embedsmænd har fortalt BBC, at en menneskemængde på hundredvis af palæstinensere angreb politiet med sten og benzinbomber under en anholdelsesaktion, og at »metoder, der skulle sprede optøjerne, blev anvendt«. Her blev tre palæstinensere dræbt og 19 andre såret.

Ifølge palæstinensiske kilder blev to af ofrene dræbt af skud i brystet, mens det tredje offer døde som følge af en hjerneskade.

En talsmand for den israelske hær, Peter Lerner, har fortalt, at den store menneskemængde udgjorde en »overhængende fare for sikkerhedsstyrkernes liv«, hvorfor de var nødsaget til at ty til selvforsvar.

Der er ikke kommet mange oplysninger frem om forhandlingerne mellem israelerne og palæstinenserne, men Israels bosættelser på Vestbredden skal fortsat være den største forhindring.

Sidste tirsdag blev der holdt et hemmeligt møde mellem forhandlerne i Jerusalem i forlængelse af et andet møde mellem de to parter ugen før. Der er endnu ikke kommet konkrete detaljer om mødernes indhold frem. Det skyldes, at parterne har aftalt ikke at fortælle medierne om forhandlingerne, skriver AFP.

Tavsheden er angiveligt et ønske fra USA, hvor udenrigsminister John Kerry har spillet en afgørende rolle i at få israelerne og palæstinenserne tilbage til forhandlingsbordet for første gang i tre år.

I 2010 blev fredsforhandlingerne hurtigt afsluttet på grund af israelernes udvidelser af bosættelser på de palæstinensiske områder, og ifølge AFP er det største tema ved de igangværende forhandlinger ligeledes de israelske bosættelser.

Israel har op til forhandlingerne godkendt opførelsen af mere end 2.000 nye bosætterhjem, hvilket har gjort palæstinenserne vrede.

Dagens Gossip