Fredsplan for Syrien afhænger ikke af Rusland

Storbritanniens premierminister David Cameron havde ifølge de britiske embedsfolk planer om at teste den russiske præsidents syn på konflikten i Syrien under mødet. Den britiske premierminister håber ifølge Reuters på at opnå konsensus om Syrien blandt de forsamlede statsledere på fem specifikke punkter.

Hvis konsensus ikke kan opnås med Rusland, er det muligt, at der ved afslutningen af det to dage lange G8-topmøde kan blive publiceret en endelig erklæring om Syrien underskrevet af de øvrige syv lande, der er en del af G8, sagde de britiske embedskilder ifølge Reuters.

Målet med den endelige erklæring er at bane vejen for en fredskonference i Genève, hvor det blandt andet skal diskuteres, hvordan en overgangsregering skal overtage magten fra den syriske præsident Bashar al-Assad.

Vesten og Rusland har haft adskillige sammenstød om afslutningen af borgerkrigen i Syrien. USAs præsident Barack Obama mødtes mandag med Ruslands præsident Vladimir Putin for at diskutere netop dette.

Efter samtalen understregede de to præsidenter, at USA og Rusland har forskellige syn på Syrien, men at de er enige om at blodsudgydelserne i landet skal stoppe.

De fem punkter, David Cameron ønsker konsensus om, er adgang til humanitær hjælp, håndtering af militante islamister, fordømmelse af kemiske våben, formulering af en stabiliseringsstrategi og håndtering af overgangen til en ny regering, skriver Reuters.

Storbritannien er vært ved G8-topmødet i Nordirland, hvor EU samt otte af verdens førende industrialiserede nationer, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, USA, Canada og Rusland, er samlet.

Dagens Gossip