Fremdriftsreform er stadig kulsort for studerende

Skrevet af admin

20/11/2015

Dagens topnyheder

Den nye fremdriftsreform giver de studerende større mulighed for praktik, studieophold i udlandet, færre eksamener og mere fleksibilitet til universiteterne.

Men den presser stadig de studerende hurtigt ud af studierne, lyder det fra Danske Studerendes Fællesråds formand, Yasmin Davali.

- At påstå, at det her gør op med detailstyringen i fremdriftsreformen, er forkert. Så længe man holder fast i at give universiteterne millionbøder, hvis de ikke får studerende hurtigt nok igennem, så er der tale om detailstyring, siger formanden.

- Der er nu sket det, at universiteterne har fået mere metodefrihed til at finde ud af, hvordan de får studerende hurtigere igennem. Men universiteterne bliver fortsat økonomisk presset til at få studerende hurtigere ud, også selv om det skader kvaliteten, siger hun.

Blandt andet ændrer den netop vedtagne reform kravet om, at de studerende skulle opnå minimum 60 såkaldte ECTS-point til 45 point.

Med aftalen ophæves en række centrale regler, blandt andet den obligatoriske tilmelding til fag og prøver, mens der åbnes for mere fleksible redskaber, som universiteterne selv kan vælge at indføre.

Yasmin Davali er dog skuffet over, at der ikke er blevet fundet en løsning, så studerende ikke selv skal betale for supplerende fag, der er nødvendige for at starte på en kandidatuddannelse.

- Brugerbetaling hører ingen steder hjemme i det danske uddannelsessystem. Og jeg mener, at det er ekstremt bekymrende, at Venstre og Konservative ikke synes, at de kunne finde de sølle ni millioner, der skulle til, for at undgå at gå på kompromis med en af grundværdierne i vores uddannelsessystem, siger Yasmin Davali.

- Problemerne med fremdriftsreformen forsvinder ikke, før politikerne dropper reformen helt og går væk fra deres ensidige fokus på at ville presse studerende hurtigt ud af studierne, lyder det videre fra formanden, der tilføjer:

- Så længe der er problemer, der gør, at studerende får en dårligere uddannelse, så kommer vi til at påpege dem og kæmpe for de bedst mulige løsninger. Der er bestemt nogle ting, der er forbedret, men vi er langt fra i mål endnu.

/ritzau/