Fremskrittspartiet er med i ny norsk regering

»Dette er en historisk dag. Aldrig før har vi haft så bredt et samarbejde på ikke-socialistisk side, og aldrig før har vi set så forpligtende en aftale,« siger Høyre-lederen og kommende statsminister Erna Solberg under en pressekonference i det norske parlament Stortinget.

Det står samtidig klart, at partierne Venstre og Kristelig Folkeparti ikke bliver en del af regeringen, som de dog kommer til at danne parlamentarisk grundlag for. Under hele valgkampen understregede de to partier, at de - blandt andet på grund af splittelse om udlændingespørgsmålet - næppe kom til at sidde i samme regering som Fremskrittspartiet, men de indgik dog i sonderingerne efter valget.

På pressemødet oplyste de fire partiledere, at de har klappet mange vigtige svar af, men at Venstre og Kristelig Folkeparti nu er ude af regeringsforhandlingerne.

»Da vi indledte forhandlingerne, mente vi, at der var en lille sandsynlighed for en fire-partiregering. Under samtalerne har vi nærmet os hinanden, men vi mener fortsat, at det er rigtigt med en to-partiregering. Vi ser frem til at fortsætte samarbejdet og den gode dialog, vi har haft de sidste 14 dage,« siger Knut Arild Hareide, der er leder af Kristelig Folkeparti, ifølge tv2.no.

Erna Solberg tilføjer, at sonderingerne er foregået »med gensidig respekt.«

Inden pressemødet gjorde hun det klart, at det er de to partier selv, der har ønsket at stå uden for regeringen. Men det er ikke udelukket, at der senere kan blive plads til de to partier i regeringen, siger hun til norsk TV 2.

»Drømmen vil altid leve videre, og vi er helt åbne over for at udvide regeringen, hvis Kristelig Folkeparti eller Venstre ønsker det eller tænker anderledes om regeringsdeltagelsen,« fastslår Erna Solberg.

Det er første gang Fremskrittspartiet er med i en regering, og partileder Siv Jensen er selvsagt yderst tilfreds.

»Vi mener, at dette er et godt, stabilt fundament. Det danner grundlag for en stabil og god ikke-socialistisk regering de næste fire år,« siger hun ifølge vg.no.

Dagens Gossip