Fremtidens plejehjem kan blive små landsbyer for demente

Skrevet af admin

27/08/2015

Mest læste i dag

En landsby med huse, små haver, butikker og forsamlingslokaler. Med udelukkende demente beboere.

Det kan blive fremtiden i danske kommuner, som ifølge Jyllands-Posten valfarter til Holland for at studere en type plejehjem.

Andelen af demente på plejehjem i Danmark er nu så stor, at en række kommuner er langt fremme med planer om at bygge specielt til demente - mange steder med den verdenskendte demenslandsby De Hogeweyk tæt på Amsterdam som forbillede.

Så sent som tirsdag besøgte en delegation fra Aalborg Kommune den hollandske landsby for demente. Samme dag tog Odense Kommune første skridt til at bygge en egentlig demenslandsby med inspiration fra De Hogeweyk.

- Vores ambition er at bygge en by for demente, hvor de kan leve så tæt på deres normale liv som muligt, siger administrerende direktør i OK-Fonden Paul Erik Weidemann til Jyllands-Posten.

Antallet af demente ventes at stige med 40 procent til 127.000 borgere de kommende ti år, og allerede i dag vurderes mindst seks ud af ti beboere på traditionelle plejehjem at lide af demens.

Også Aalborg Kommune har konkrete planer om at bygge for demente, men i Aarhus afviser rådmand Jette Skive (DF) fra Sundhed og Omsorg idéen.

- Det er for lukket efter min smag. Vi vil hellere gøre den enkelte bolig og omgivelserne trygge for den demente borger ved for eksempel at bruge stregkoder i tøjet, som alarmerer personalet, hvis nogle er på vej til at blive væk for sig selv, siger hun til avisen.

Kommunen har lige nu 75 specialbyggede demensboliger på tegnebrættet, men der er altså ikke tale om en kopi af den hollandske landsby.

Ifølge kommuneforeningen KL lader mange kommuner sig inspirere af den hollandske model og især vigtigheden af at tage højde for beboernes forskellighed, når man bygger eller moderniserer plejehjem.

/ritzau/