Fremtidsforsker: Derfor er vi så vilde med retro

Når vi er vilde efter at få fingrene i en kaffekande magen til den, vi husker fra mormors køkken, handler det ifølge fremtidsforsker Anne Skare fra Future Navigator i København mest af alt om tryghed.

– I dag er der utroligt mange usikkerhedsmomenter i livet. I gamle dage kunne man sige til børnene: Få dig en uddannelse, fast arbejde, bliv gift, køb et hus, meld dig ind i en fagforening og få dig en pensionsopsparing. Så kan du være tryg. Men fast arbejde og penge i banken er jo ikke tryghed længere. Tryghed er essentielt for mennesker, og en måde at opleve tryghed på er ved at spole livets film tilbage til noget, vi har oplevet før, siger Anne Skare til SØNDAG.

Retro er en modstandskraft mod det nye

Så retro-bølgen og den tilhørende nostalgi fortæller både noget om, hvem vi er, hvad vi længes imod, og hvor vi er på vej hen.

- Ligesom det nostalgiske husker os på, hvad vi er ved at give slip på, og hvor meget vi savner hinanden. Gennem effekter, som er fra en anden tid, kan vi bedre forstå, hvem vi er, og fortælle vores livshistorie. Behovet for nostalgi drejer sig om at holde fast i det trygge og medfører derfor også en modstandskraft, mod det nye, forklarer Anne Skare.

Kærlighed går aldrig af mode. Her får du 21 citater og ordsprog, der alle hylder kærligheden

Fremtiden er to skridt frem og et tilbage

Men netop modstanden mod det nye skal man ifølge Anne Skare ikke frygte for meget.

– Fremtiden kommer med to skridt frem og et tilbage. Samfundsmæssigt ser man typisk, at perioder med masser af forandring afføder en tid med ro, regelmæssighed og fordybelse. Så nostalgi er næsten en slags samfundsterapi, siger hun.

Anne Skare mener, at tryghed er så super-essentielt, at mennesker vil gøre alle mulige krumspring for at opleve den.

–For eksempel kender de fleste af os mennesker, der har en speciel tøjstil eller frisure, som de har bibeholdt fra den periode i livet, hvor de havde det allerbedst, forklarer hun.

Matador er retro. Men hvad kan vi egentlig lære af Maude, Agnes og Ingeborg, og kan vi overhovedet lære noget? Få svaret på søndag.dk

Kaffe med fløde som mormor drak den

Det er dog ikke sikkert, hvad der får en revival næste gang, men Anne Skare har et bud på, hvilke elementer den næste nostalgi-bølge kan byde på.

– Kaffe med fløde, som mormor drak den. Og hvis vi taler om værdier, så en eller anden form for puritanisme eller ordentlighed, som vi på nostalgisk vis oplever, at politikerne stod for, da filmene kun var sort-hvide, siger hun og fortsætter:

– Det nære og lokale tordner frem, og deleøkonomi er ikke bare smart, men for mange også en nødvendighed. For den slags deleøkonomi, hvor man har adgang til havetrampolin, fælles båd, græsslåmaskine, børnetøj, film, bøger eller sommerhus, betyder, at man kan gå op i livskvalitet og ned i levefod. Det minder lidt om 1970’ernes hippiekollektiver, men vil opstå med meget mere kvalitet og koordinering, siger Anne Skare.

Af Rikke Hast, redigeret af Trine Fisker, SØNDAG/NewsDesk Aller Media

Her er billeder af lidt retro - klik på billeder for stor størrelse:

Dagens Gossip