Fremtidsnyt: Print en pizza

3D-printere, der skaber tredimensionelle objekter ved at bygge dem op af mikrolag, er efterhånden ret udbredte, og i princippet er der ikke noget obskurt i, at man bruger et andet materiale end plastik til formålet. Flere parter har for eksempel allerede eksperimenteret med at hælde chokolade i en 3D-printer og bruge det til at lave usædvanlig kagepynt.

Systems and Materials Research Corp. stiler dog lidt højere - så højt, at den amerikanske rumfartsorganisation har doneret 125.000 dollar til den videre forskning. Texas-selskabet skal forsøge at kokkerere »nærende og velsmagende« mad til astronauter. Det skal ske ved at kombinere forskellige ingredienser i printningen, og resultatet skal blive noget, der har den samme struktur og duft som normal mad.

I NASAs optik ville det være et stort fremskridt for fremtidens rumrejsende med en madprinter. I dag består astronauters menu af færdigretter a la dem, soldater i felten må leve med. De er masseproducerede, langtidsholdbare og angiveligt temmelig kønsløse i smagen.

Skal man eksempelvis sende astronauter ud på en flerårig rejse, så vil de givetvis blive godt modtaget med en bredere og bedre menu - og samtidig kan der være store vægtbesparelser involveret i bare at have ingredienser med i stedet for emballagetunge færdigretter.

Systems and Materials Research Corp. har allerede sat sig et mål: Det er at printe en spisbar pizza. Det er ikke kun for sjov, at valget er faldet på den populære italienske ret. Virksomheden peger ifølge Washington Post på, at en pizza indeholder et væld af forskellige næringsstoffer og smagsnuancer. Derudover har pizzaen den fordel, at den er flad og allerede opbygget af lag.

Opfindelsen - hvis den viser sig at blive til virkelighed - har også perspektiver udover brug i rummet. Også på jorden kan der være situationer, hvor der er brug for at kunne printe mad - og især hvis det viser sig at kunne gøres nemt, hurtigt og billigt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip