Fri adgang for tyrkere kan give asylproblemer i Danmark

Skrevet af admin

10/03/2016

Dagens topnyheder

Fri adgang for 75 millioner tyrkere til Danmark og andre europæiske lande. Det kan allerede fra juni være en realitet, hvis EU og Tyrkiet indgår en aftale om at stoppe strømmen af asylansøgere over Middelhavet.

I Bruxelles arbejder EU-institutionerne nu på at få en tidsplan klar inden topmødet i næste uge, hvor en aftale med Tyrkiet måske kan indgås.

I mellemtiden presser Tyrkiets præsident Erdogan hårdt på for at tyrkere hurtigt skal have visumfri adgang til Schengen-området som betaling for at lukke ned for menneskesmuglernes trafik.

Men det kan føre til nye asylproblemer for Danmark, hvis der indgås en aftale.

Danmark har ikke anerkendt Tyrkiet som såkaldt sikkert oprindelsesland. Det betyder som udgangspunkt, at man ikke kan hastebehandle og afvise asylansøgning fra tyrkere som grundløse, hvis de skulle vælge at benytte den nye mulighed for at søge til Danmark.

Danmark kan dog forsøge at omgå problemet med månedlange asylansøgninger ved at lave en "normal hasteprocedure", som gør det muligt at afvise asylansøgninger på under en måned.

Det har man tidligere gjort med eksempelvis asylansøgere fra Georgien, der heller ikke er anerkendt som sikkert oprindelsesland.

Men nogle personer fra Tyrkiet vil have mulighed for at få asyl - formentlig især kurdere.

Det kurdiske område i Tyrkiet har allerede oplevet en stigning i uroligheder i de seneste måneder, og der er bekymring for, at det kurdiske ønske om selvstændighed kombineret med krigen i Syrien kan udvikle sig og sætte gang i en strøm af kurdiske asylansøgere.

Da kampen for kurdisk selvstændighed var på sit højeste i 1989 søgte næsten 45.000 kurdere fra Tyrkiet ifølge Financial Times asyl i primært Frankrig og Tyskland.

Mens tallet senere er faldet, så er det fortsat mere end hver fjerde, der i dag får anerkendt deres asylansøgning ifølge avisen.

Mange EU-lande inklusiv Danmark ser indtil videre positivt på målet om at nå en aftale med Tyrkiet, men der er rejst spørgsmål ved, om man kan indfri målet om visumfri adgang så hurtigt som Tyrkiet ønsker.

I øjeblikket opfylder Tyrkiet nemlig kun omkring halvdelen af de 70 krav, der stilles for at et lands borgere kan opnå visumfri adgang til Europa.

I forbindelse med et møde for EU-landenes indenrigsministre torsdag i Bruxelles advarer Østrig samtidig mod at smide Europas værdier over bord:

- Tyrkiet sætter en regeringskritisk avis under tvangsforvaltning, og tre dage senere konfronterer de EU med en ønskeseddel, hvor de bliver belønnet med, at man diskuterer en fremrykning af visumliberalisering, sagde den østrigske indenrigsminister Johanna Mikl-Leitner, da hun ankom til mødet.

/ritzau/