Frie Skolers Ledere til skoledere: Skriv alle regler ned

Skrevet af admin

08/11/2013

Dagens topnyheder

Efterskoleledere er ansvarlige for skolens elever nat og dag - også når lederen ikke selv opholder sig på skolen.

Det er en af de erfaringer, som Frie Skolers Ledere tager med til medlemmerne på baggrund af Østre Landsrets dom over efterskoleforstanderen fra Præstø, hvor en kæntringsulykke i 2011 kostede en lærer livet og udsatte en gruppe elever for livsfare.

- Vi accepterer dommen, som understreger, at når man er skoleleder, så er man det 24/7 - 365 dage om året, siger formanden for Frie Skolers Ledere, Rud Nielsen.

- Det er præciseret, at der ikke skelnes mellem skolens og lederens ansvar. Det må vi forholde os til fremadrettet og rådgive vores medlemmer om. Det vil for eksempel betyde, at vi nu råder medlemmerne til at få skrevet alle skolens aftaler ned, siger han.

Fredag stadfæstede Østre Landsret byrettens dom på 60 dages betinget fængsel til Lundby Efterskoles forstander, Truels Achton Truelsen.

Dommen slår fast, at det var forstanderens ansvar, at skolen havde retningslinjer for sikkerheden til søs, og at lærerne kendte retningslinjerne.

- Det vil nok også få den konsekvens, at man nogle steder vil overveje, om de aktiviteter, man har, ikke skal være en del af skolens tilbud fremover, siger Rud Nielsen.

Det kan for eksempel være sejlads på skoler, som ikke har det som en integreret del af skolens profil.

Ifølge Rud Nielsen har den ulykkelige sag allerede haft konsekvenser på skolerne, hvor der er kommet et meget stærkere fokus på sikkerhed.

For eksempel er cykelhjelme, skihjelme og stramme sikkerhedsregler for sejlads nu en selvfølgelig del af skolernes praksis.

- Vi har strammet op, så der til enhver tid er orden på sikkerheden i forbindelse med skolernes aktiviteter, siger han.

Frie Skolers Ledere vil nu indgå et samarbejde med Efterskoleforeningen om, hvad det er, lederne skal være særligt opmærksom på fremover.

Lundby-forstanderens dom lyder på 60 dages betinget fængsel for uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af lov om sikkerhed til søs efter ulykken på Præstø Fjord i februar 2011.

13 elever og to lærere fra efterskolen kæntrede med en af skolens dragebåde. Syv elever og en kvindelig lærer kæmpede sig i land ved egen kraft, mens seks elever efterfølgende blev reddet i land. En mandlig lærer mistede livet.

/ritzau/