»Frihedskæmperne står som fyrtårn i en mørk tid«

Arrangementet var i år henlagt til Churchill-parken ved Frihedsmuseet. Aftenens taler, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), glædede sig i sin tale over, at museets samling blev reddet ud af flammerne ved branden natten til søndag.

»Takket være en dygtig og beslutsom indsats fra brandfolk og fra jer museumsfolk, så lykkedes det heldigvis at redde samlingen og sikre den for eftertiden. Ingen mennesker og ingen genstande led overlast. Det er vi mange, der er meget taknemlige for, og jeg vil gerne sige tak til alle jer, der fik reddet, hvad reddes skulle,« sagde Helle Thorning-Schmidt, der kom med denne forsikring:

»Frihedskampen er en meget vigtig del af vores historie. Og derfor skal vi fortsat have et frihedsmuseum. Det løfte har jeg med til jer i aften.«

Helle Thorning-Schmidt takkede også nogle af de tilstedeværende, som kæmpede imod den tyske besættelsesmagt.

»Jeg ved, at vi i aften er sammen med nogle af frihedskampens veteraner. Jeg vil sige jer tak. Jeres indsats gør mig ydmyg. De ord, der til fulde udtrykker en nations taknemmelighed over jeres indsats, er endnu ikke sagt. Vi står i gæld til jer,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren kom også ind på den kendsgerning, at besættelsen og befrielsen for de yngre generationer er blevet en fjern fortid.

»Jeg tilhører en generation, som ikke selv har oplevet besættelsen. Men som alligevel er så tæt på, at mine forældre oplevede den som børn. Og for mine bedsteforældre var det en vigtig og levet del af deres liv. Den 4. maj 1945 er ikke så langt væk for mig og andre af min generation. Det var noget, vi talte om derhjemme. Men for mine børn er det historie. Og for mine børns børn vil det være fjern historie,« sagde statsministeren og understregede, at det derfor er vigtigt, at få fortalt historien via billeder, tekst, lyd, dokumentation og forskning.

»Når vores døtre og sønners børn om nogle år på denne aften spørger: Mor og far, hvorfor har vi lys i vinduet? Så skal vores døtre og sønner kende svaret. Frihedskæmperne står som et fyrtårn for Danmark i en mørk tid,« rundede statsministeren sin tale af.

Udover statsministerens tale bød aftenen på afspilning af frihedsbudskabet og fællessang.

Politiet har slået fast, at branden på Frihedsmuseet for en uge side blev påsat, men man mangler endnu gerningsmand og motiv.

Dagens Gossip