Frihedsmuseet i brand: - Det gør ondt indvendig

Frihedsmuseet, der er en del af Nationalmuseet, skildrer besættelsestiden i Danmark, og i øjeblikket forsøger personale fra Nationalmuseet at få museumsgenstande - våben, kanoner og uniformer - i sikkerhed.

Nationalmuseets administrationschef, Jes Gjørup, kalder det en trist dag.

»Det gør ondt indvendig. Det er en trist dag, men jeg er lykkelig for, at det er lykkedes at redde alle genstande inde fra museet, som nu er flyttet til afdelingen i Brede, hvor der er konservatorer ansat, der kan gøre deres bedste for at genstandene ikke kommer yderligere til. Men alt ser desværre ud til, at bygningen ikke står til at redde. Der er fare for sammenstyrtning, så den skal nok rives ned,« siger han til bt.dks reporter på stedet.

Brandvæsenet blev alarmeret 01.44 natten til søndag, og siden da har man arbejdet intensivt på at slukke branden.

»Brandvæsenet er stadig i gang med at slukke branden, og det har man været siden 01.44, hvor man blev alarmeret,« sagde vagtchef fra Københavns Politi John Hansen lidt efter klokken seks søndag morgen.

Brandvæsenet har opgivet at redde en café, som ligger i den ene ende af museet, hvor ilden angiveligt er startet.

»Den café har man opgivet at redde her klokken 05, så den er blevet skåret fra, som det hedder på brandvæsenets sprog,« siger John Hansen, der betegner indsatsen som noget, der vil »trække ud«.

Årsagen til branden kendes endnu ikke.

Dagens Gossip