Frihedspartiet klager over Østrigs præsidentvalg

Skrevet af admin

08/06/2016

Dagens topnyheder

Frihedspartiet i Østrig har indgivet en klage til landets forfatningsdomstol over forløbet af det tætte præsidentvalg i sidste måned.

- Klagen er afgivet af Frihedspartiets leder, Heinz-Christian Strache, oplyser talsmanden for forfatningsdomstolen, Christian Neuwirth, på Twitter ifølge Reuters.

- Vi er ikke dårlige tabere. Dette handler om at forsvare demokratiet, siger Strache selv.

- Omfanget af uregelmæssigheder er mere end skrækindjagende. Derfor føler jeg mig nødsaget til at sætte spørgsmålstegn ved valgets udfald, siger han videre og tilføjer:

- Man behøver ikke at være konspirationsteoretiker for at have en dårlig fornemmelse i forhold til dette valg. Uden uregelmæssighederne kunne vores kandidat været blevet præsident.

Alexander Van der Bellen fra partiet De Grønne vandt det meget tætte præsidentvalg foran Frihedspartiets Norbert Hofer efter fintælling af brevstemmer.

- Frihedspartiets Hofer fik 49,7 procent af stemmerne, mens Van der Bellen fik 50,3 procent af stemmerne, oplyste Østrigs indenrigsministerium efter optællingen af stemmer.

Hofer erkendte efter valget sit nederlag.

- Selvfølgelig er jeg trist over resultatet. Jeg ville gerne have taget mig af vores vidunderlige land som præsident, skrev han på sin Facebook-side.

Interessen for valget var enorm, og resultatet blev ventet med spænding - også uden for Østrig.

Den 72-årige Alexander Van der Bellen fik 21 procent af stemmerne i første runde af præsidentvalget. Hofer var med 37 procents opbakning klar favorit efter første runde af valget.

Frihedspartiet er det parti, som den nu afdøde Jörg Haider tilhørte. Som partileder formåede Haider at skabe voldsomt røre i EU's vande op gennem 1990'erne og frem til sin død i 2008.

Politiske iagttagere siger, at valget har skabt et splittet Østrig, hvor det bliver vanskeligt at overvinde den polarisering, som er sket blandt vælgerne.

Fremgangen til Frihedspartiet i Østrig kædes af mange sammen med den bølge af migranter og flygtninge, der er kommet til landet. Samtidig er økonomien presset, og arbejdsløsheden er høj.

/ritzau/Reuters