Frihedspartiet vinder første runde af Østrigs præsidentvalg

Skrevet af admin

24/04/2016

Dagens topnyheder

Med en solid føring over sine politiske modstandere tager højrepopulisten Norbert Hofer sejren ved første runde af Østrigs præsidentvalg, viser de foreløbige resultater søndag aften.

Hofer, som er fra Frihedspartiet (FPÖ), har ifølge den foreløbige optælling fået 36 procent af stemmerne og skal dermed videre til valgets anden runde, der finder sted 22. maj.

Her møder han efter alt at dømme den tidligere partiformand for De Grønne, Alexander van der Bellen, som ifølge de foreløbige resultater har opbakning fra 20 procent af vælgerne.

Resultatet er ikke endeligt, fordi der stadig mangler at blive talt omkring 640.000 brevstemmer. De tælles op mandag.

Den uafhængige Irmgard Griss kommer ifølge den foreløbige optælling på tredjepladsen med 18,5 procent af stemmerne.

Hvis resultatet holder stik, når alle stemmer er talt op, vil det være det bedste resultatet, Frihedspartiet nogensinde har opnået ved et landsdækkende valg.

Partiets leder, Heinz-Christian Strache, betegner det som et "historisk resultat" for FPÖ, der for alvor voksede sig stort under den nu afdøde partiformand Jörg Haiders ledelse.

- Det er begyndelsen på en ny politisk æra, siger Heinz-Christian Strache.

Søndagens præsidentvalg er et brud med en mangeårig tradition for, at enten en kandidat fra det socialdemokratiske SPÖ eller det konservative Folkeparti (ÖVP) sidder på præsidentposten.

ÖVP's kandidat, Andreas Khol, og SPÖ's kandidat, Rudolf Hundstorfer, ligger på en delt fjerdeplads med hver 11,2 procent af stemmerne, viser de foreløbige resultater.

Efter to gange seks år i embedet kan Østrigs siddende præsident, den 77-årige socialdemokrat Heinz Fischer, ikke genopstille.

Præsidenten har først og fremmest en ceremoniel rolle i Østrig, men med embedet følger også en vis magt.

Blandt andet har Norbert Hofer truet med, at han vil fyre regeringen, og den formodede nummer to - Alexander van der Bellen - siger, at han som præsident vil nægte at gøre Hofer til ny østrigsk kansler, hvis FPÖ vinder det valg, der efter planen skal finde sted i 2018.

/ritzau/AFP