Friis Bach sikrer stærk EU-linje for kvinder

Som ét af nogle få lande er Danmark frontløber og har sikret, at der fortsat holdes fast i den stærke position, som EU hidtil har haft i spørgsmålet om ligestilling samt kvinder og pigers rettigheder.

Blandt andet er kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder et emne, hvor EU har ligget forrest. Men det er også et område, hvor enkelte lande gennem de seneste år har haft svært ved at bakke op om den europæiske progressive linje - til dels på grund af adgangen til abort.

»Der har været svære diskussioner hele vejen til målstregen. Jeg er glad for og stolt over, at vi har fået skabt den fornødne opbakning i EU-kredsen til en høj prioritering af kvinders rettigheder og seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder,« siger udviklingsminister Christian Friis Bach i en pressemeddelelse.

EUs position på blandt andet kvinderettigheder bliver en del af de kommende forhandlinger i FN. Et arbejde, som skal definere de mål, som skal afløse de nuværende FN-mål for 2015 og som skal sikre social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig udvikling.

»Det er ambitiøst og sikrer et solidt aftryk i den videre FN-proces. Og det er afgørende for at bekæmpe den stadig alt for høje mødredødelighed og sikre alle kvinder ret til selv at bestemme, hvor mange børn de vil have og til at føde dem under sikre forhold,« siger Christian Friis Bach.

Generelt er han godt tilfreds med mødets udfald.

»Der var blandt mine EU-kolleger og jeg tilslutning til ét sæt stærke globale mål for bæredygtig udvikling. Det glæder mig, at EU sender et stærkt signal om, at økonomisk vækst, fattigdomsbekæmpelse og bæredygtighed skal gå hånd i hånd,« siger han.

Dagens Gossip