Friske dagpengetal ventes med spænding

AK-Samvirkes direktør, Verner Sand Kirk, vil torsdag ikke løfte sløret for, hvad opgørelsen viser.

»Vi har besluttet, at tallene præsenteres fredag. Jeg kender dem, men vil ikke sige noget om dem før fredag,« siger han.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), vil gerne give et bud på, hvor mange der røg ud af dagpengesystemet i april.

»Det vil sandsynligvis ligge på godt 3.000. Det betyder, at godt 16.000 siden nytår har mistet retten til dagpenge. Det vil, hvis der ikke sker et mirakel, betyde, at tallet 1. juli vil overstige regeringens vurdering på 18-23.000 danskere uden ret til dagpenge. Det er en katastrofe for de mange familier, der rammes,« siger Christian Juhl.

Torsdag kom det i Politiken frem, at regionerne kun har ansat 191 langtidsledige i akutjob på trods af flere end 5.000 opslåede stillinger. Det skuffer Enhedslisten.

»Det er et meget, meget beskedent resultat, og det er skuffende på den måde, at vi ikke når de 12.500 akutjob, som var regeringens mål,« siger Christian Juhl.

SFs politiske ordfører, Jonas Dahl (SF), er heller ikke begejstret for tallene fra de fem regioner.

»Jeg glæder mig over de 191, der har fået arbejde, men man kunne godt have ønsket, at der var nogle flere,« siger han.

SF-ordføreren indrømmer, at regeringen endnu ikke har fundet svaret på dagpengespørgsmålet.

»Vi anerkender fra SFs side, at der er et problem, som ikke er løst,« siger han.

Jonas Dahl håbede, at aftalen om akutjob, som blev lavet sidste efterår, ville have virket bedre på nuværende tidspunkt.

»Jeg havde et håb og ønske om, at vi ville have fået lavet endnu flere arbejdspladser end det, vi nu kan se, at man er nået i mål med,« siger han.

Enhedslisten er heller ikke tilfreds med resultatet af aftalen, og regeringens parlamentariske grundlag kræver handling her og nu.

»Uret tikker, og det er på høje tid, at regeringen inviterer til det aftalte møde med Enhedslisten om en aftale, der kan afbøde katastrofen. Hvis regeringen ikke indkalder inden for den næste uge eller to, så går det helt galt,« siger Christian Juhl.

Jonas Dahl forsikrer, at der snart kommer et møde.

»Vi har en drøftelse med Enhedslisten inden sommerferien som opfølgning på sidste års finanslov, og den drøftelse ser vi frem til at tage,« siger han, men afviser at sætte dato på mødet.

»Det har jeg ingen kommentar til. Vi har aftalt at tage en drøftelse inden sommerferien, og det er det, jeg kan sige,« siger Jonas Dahl.

Christian Juhl er ikke i tvivl om konsekvenserne, hvis regeringen ikke leverer det, som ifølge Enhedslisten er en holdbar løsning.

»Regeringspartiernes meningsmålinger vil fortsat falde, SFs og Socialdemokraternes bagland vil øge presset på deres ledere og fagforeningernes protester vil tage til. Og til sidst vil også vi miste den sidste rest af tro på regeringen,« siger han.

Dagens Gossip