Frit lejde har ikke afvæbnet rockere og bander

Det har imidlertid heller ikke været strategien bag frit lejde, siger chefpolitiinspektør Steen Skovgaard fra Midt- og Vestsjællands Politi til Politiken:

»Vi tror ikke på, at rockere og bandemedlemmer er kommet og har afleveret våben, for frit lejde virker ikke i forhold til det miljø«.

Fra 1. juni har det i henhold til våbenloven krævet våbentilladelse at være i besiddelse af et luftgevær med en kaliber på over 4,5 millimeter. I samme periode har borgerne straffrit kunnet aflevere ulovlige våben.

Der foreligger endnu ikke et præcist tal for afleveringerne på landsplan, men foreløbige prognoser tyder på, at der er indleveret mellem 12.000 og 15.000 våben. Dermed overgår frit lejde-aktionen i år tidligere aktioner i 2009 og 2003, skriver Politiken.

»Jeg er forundret over, at der stadig bliver ved med at ligge så mange gamle våben rundt omkring, når man tænker på, at vi har haft frit lejde tidligere,« siger Steen Skovgaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Selv om politiet ikke får afvæbnet kriminelle miljøer, så mindsker frit lejde-aktionen risikoen for, at ældre våben kommer i omløb i forbindelse med tyverier og brugt i bandekonflikter, siger Bent Isager-Nielsen, der er chef for efterforskningen hos Vestegnens Politi.

»Mange af de våben, som bliver brugt, er ulovlige jagtvåben eller våben, som er stjålet under indbrud,« siger han.

Ifølge Bent Isager-Nielsen er vejen til afvæbning af rocker- og bandemiljøerne målrettede politiindsatser, hvor politiet enten slår til landsdækkende eller lokalt. Siden 12. januar, da bandekonflikten brød ud igen efter et drab i Høje Gladsaxe, har alene Vestegnens politikreds ved visitationszoner og ransagninger beslaglagt 65 skydevåben, siger Bent Isager-Nielsen:

»Det er et helt usædvanligt stort tal, som siger meget om problemets omfang. Dertil kommer alt muligt sprængstof, knive og køller. Afvæbningen skyldes også, at vi har benyttet visitationszoner, selv om det var under en vis politisk skepsis, fordi vi kan tilsidesætte retsplejelovens regler i et afgrænset område«.

Ifølge en rapport fra Rigspolitiet fra 2012 blev der sidste år indsendt 1.247 skydevåben til undersøgelse hos Rigspolitiet, hvoraf 127 våben med sikkerhed havde tilknytning til rocker- og bandemiljøet. I første kvartal i år har landets politikredse indsendt 184 skydevåben til undersøgelse. Af disse var 32 våben med sikkerhed benyttet i rocker- og bandemiljøet.

Ifølge Bent Isager-Nielsen ser politiet i dag våbentyper, som blev benyttet under krigen på Balkan, eller våben, som var i den Røde Hær.

»Det er ikke et våbenfascineret samfund, men med murens fald og åbne grænser og broer og hele internationaliseringen på godt og ondt, så er det ikke bare den frie arbejdskraft, der bevæger sig på tværs af grænserne,« siger han til Politiken.

Dagens Gossip