Frivillige ældre hjælper til i børnehaver og skoler

Og erfaringerne med projektet er indtil videre positive:

»Vores ældre frivillige skaber ro, fordybelse og nærvær hos børnene, der til gengæld kan være med til at give de ældre et indblik i deres liv. De frivillig er med på ture, læser højt, spiller spil med børnene og får en snak om stort og småt. Der er virkelig tale om et generationsmøde, som begge parter er glade for, det er meget livsbekræftende,« siger Katrine Heinild, konsulent hos Ældre Sagen.

Men det er ikke kun Gentoftes børnehaver, de frivillige sendes ud til. Også kommunens skoler får besøg af frivillige, der som såkaldte »skolevenner« for eksempel skal indgå i lektiecafé, deltage i værksteder på skolefritidsordninger og spille skoleskak.

I første omgang er der tale om et projekt, der med støtte fra Socialministeriet kører i Gentofte Kommune. Hos Ældre Sagen satser man dog på at nå bredere ud.

»Hvis erfaringerne fra Gentofte fortsætter med at være positive, så satser vi på at sprede projektet til flere kommuner,« siger Katrine Heinild.

Hos pædagogernes fagforening, BUPL, er de glade for, at de ældre kommer fra en frivillig organisation og ikke direkte fra kommunen.

»Frivillige skal være et supplement til pædagogerne i børnehaven. Det lægger Ældre Sagen vægt på, at deres frivillige er, og så kan de selvfølgelig give børnene en omsorg og tryghed udover den professionelle pædagogiske indsats, børnene har krav på og brug for. Det er noget andet, når økonomiske pressede kommuner prøver at spare penge ved at erstatte pædagoger med frivillige. Det kan vi ikke være med på,« siger formand Henning Pedersen.

Dagens Gossip