Frivillige borgere begraver myten om dovne danskere

»Jeg er både glad og imponeret. Det er enormt positivt, at så mange mennesker får vores velfærdssamfund til at løbe rundt,« siger socialordfører for Radikale Venstre, Liv Holm Andersen (R).

Rapporten viser desuden, at halvdelen af dem, der ikke har udført frivilligt arbejde i 2012, har udført det tidligere. Det svarer til, at tre ud af fire danskere over 15 år udfører eller har udført frivilligt arbejde.

»Vi kan jo se, at Danmark er et af de lande i verden, hvor flest engagerer sig i frivilligt arbejde. Og vi kan se, at arbejdet fordeler sig meget bredt,« siger Liv Holm Andersen.

Antallet af kommunale medarbejdere, der varetager frivillige opgaver, er desuden vokset fra 100 fuldtidsstillinger i de deltagende 72 kommuner i 2010 til 175 fuldtidsstillinger i 72 kommuner i 2012.

»Det her er et klokkeklart eksempel på, at danskerne ikke bare er dovne og sidder derhjemme. De vil gerne bidrage til velfærdsstaten. De vil gerne hjælpe til at velfærdsstaten spiller,« siger Liv Holm Andersen.

Undersøgelsen viser, at flere mænd end kvinder laver frivilligt arbejde. Derudover ved man, at særligt personer med en lang videregående uddannelse arbejder frivilligt. I Venstre mener socialordfører Eyvind Vesselbo (V), at de nye tal er et klokkeklart eksempel på, at danskerne gør en indsats for velfærdsstaten.

»Der hersker ikke længere nogen tvivl om, at diskussionen om »Dovne Robert« og debatten om, at danskerne ikke vil yde til velfærdsstaten, var forkert. Det vil de gerne,« siger Eyvind Vesselbo og uddyber:

»Det her er et skoleeksempel på, hvordan en politisk debat går skævt på grund af et enkelt eksempel,« siger han.

Han mener, at man nu bør koncentrere sig om, hvordan man kan gøre det lettere at være frivillig.

»Vi skal have ændret holdningen i Danmark, sådan at det frivillige arbejde bliver mere værdsat. Når man eksempelvis skal donere penge til forskellige projekter, så lad de frivillige få en større del af de midler, man uddeler i satspuljerne,« siger Eyvind Vesselbo.

Ifølge Censter for frivilligt arbejde tyder meget på, at frivilligheden følger en livscyklus. Det betyder, at unge eksempelvis bruger mest tid på at engagerer sig i frivillige, politiske projekter eller huminitært arbejde. Den ældre generation arbejder derimod mere frivilligt i idrætsforeninger.

I Radikale Venstre, mener man, at der er mere at gøre. Her stiller man sig først tilfreds, når udbud matcher efterspørgsel.

»Jeg vil ikke komme med et konkret tal på, hvor mange timer eller hvor mange danskere der skal arbejde frivilligt, før jeg er tilfreds. Men den dag alle, der ønsker en besøgsven, får en besøgsven. Eller den dag alle, der ønsker en lektiecafé, får en lektiecafé, så er jeg tilfreds,« siger Liv Holm Andersen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip