Frømandschef om piratdom: Det giver en god følelse

Skrevet af admin

16/03/2015

Dagens topnyheder

Frømænd fra det danske frømandskorps tog i november 2013 på åbent hav de ni somaliske pirater til fange, som netop i Seychellerne er blevet idømt fængselsstraffe for pirateri, herunder angrebet på det danske fragtskib Torm Kansas.

Det er første gang, at det er lykkedes at få dømt pirater for angreb mod et dansk skib.

Frømændene er meget tilfredse med, at deres indsats har båret frugt. Det siger chefen for Frømandskorpset, Stefan Andersen.

- Jeg er stolt på mine medarbejderes vegne. De har været i forreste geled i en i øvrigt professionel indsats, siger Stefan Andersen til Ritzau.

Frømænd fra korpset har været en fast del af besætningen på de tre krigsskibe, Esbern Snare, Absalon og Iver Huitfeldt, der på skift har jagtet pirater i farvandene ud for Somalia mellem 2008 og 2014.

Frømændene har taget 295 formodede pirater til fange, men har måttet sætte 238 i land igen. Kun 57 er blevet udleveret til retsforfølgelse i Kenya og Seychellerne.

Undervejs i den årelange piratjagt er det en kendt sag, at der har været udbredte frustrationer blandt frømænd, militærpoliti og andre faggrupper på krigsskibene. For selv om de tog pirater til fange og sikrede beviser, måtte de sejle piraterne i land igen.

Frømandschefen vil dog ikke direkte kommentere den situation.

- Frømandskorpset arbejder gerne under radaren og søger hverken opmærksomhed eller anerkendelse for sine operationer, men når en sag som denne ender med, at et antal pirater sendes i fængsel, giver det en god følelse, siger Stefan Andersen.

De danske krigsskibe har under Natos antipiratindsats Operation Ocean Shield været med til at eliminere piraternes hærgen og trussel mod den civile handelsflåde.

Ikke siden 2012 er det lykkedes somaliske pirater at kapre handelsskibe, og det somaliske pirateri er i dag stort set elimineret.

- Ikke bare er det lykkedes stort set at undertrykke pirateriet, så vore mange handelsskibe for tiden kan sejle sikkert i området, men et antal af de aktive pirater er taget ud af spillet i en lang periode, og det kan vi godt være tilfredse med, siger Stefan Andersen.

Danmark kunne ikke retsforfølge piraterne, men udbetalte erstatning til dem på 20.000 kroner hver, fordi de ikke indenfor 24 timer var blevet stillet for en dommer.

De sad taget til fange om bord på krigsskibet Esbern Snare.

15 besætningsmedlemmer har vidnet mod piraterne under retssagen på Seychellerne.

Under piratjagten har de danske frømænd blandt andet også befriet 78 gidsler, primært pakistanske og iranske fiskere, som befandt sig på egne fiskerbåde, der var kapret af pirater.

Piraterne bruger fiskebådene som moderskibe i jagten på nye skibe at kapre. Frømændene har ifølge statistikken været med til at sætte 14 moderskibe ud af spillet ved at skyde dem i sænk.

/ritzau/