Frokost med ministeren formilder ikke kritiske forskere

Skrevet af admin

19/02/2016

Dagens topnyheder

Formålet med fredagens frokost i Miljø- og Fødevareministeriet var ikke at blive enige med ministeren, Eva Kjer Hansen (V), om beregningerne bag landbrugspakken. Og det er de to deltagende kritiske forskere heller ikke blevet, fortæller de efter mødet.

- Jeg synes stadig, at man har forklaret sig rigtig dårligt i forhold til, hvordan man har regnet sig frem til de tal, der er lagt frem for både offentligheden og forligspartierne, siger professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Spørgsmål: Har man sminket landbrugspakken?

- Jeg ved ikke, om det er sminke eller ej. Jeg har sagt, at det ligner et skønmaleri.

Spørgsmål: Og det mener du stadig?

- På den måde det er fremlagt, ja, naturligvis, siger Jørgen E. Olesen.

Også chefkonsulent Poul Nordemann Jensen fra Nationalt Center for Miljø og Energi under Aarhus Universitet fastholder sin kritik efter mødet.

- Vi har påpeget, at vi ikke ville have gjort det samme, siger han med henvisning til ministeriets beregninger af landbrugspakkens miljøeffekter.

Spørgsmål: Er ministerens fortælling om en grøn landbrugspakke tvivlsom?

- Der er i hvert fald nogle usikkerhedsmomenter, som man skal være klar over. Det sagde vi også til ministeren. Når man angiver noget på det sidste ton, så signalerer man meget stor sikkerhed på resultatet. Og det kan vores tal i hvert fald ikke holde til.

Centralt for kritikken er den såkaldte baseline-effekt, der dækker over de udefrakommende faktorer, som ikke har noget med selve landbrugspakken at gøre. I beregningerne bag pakken er årene 2013, 2014 og 2015 medregnet.

- Jeg ville nok have sagt, at det er 2015, man skal tage udgangspunkt i for landbrugspakken, siger Poul Nordemann Jensen.

Spørgsmål: Er der faglige argumenter for at medregne 2013, 2014 og 2015?

- Jeg har svært ved at se, at der skulle være faglige argumenter for at lægge tallene ind der. Hvis man vil fortælle, hvad pakken betyder, så er det 2015, man skal tage udgangspunkt i.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har ikke ønsket at stille op til interview efter mødet med forskerne. Hun får søndag besøg af de tre øvrige blå partier bag landbrugspakken til en ny "drøftelse".

Det sker, efter at De Konservative har krævet flere grønne elementer i pakken.

/ritzau/