Fronterne trækkes op inden forhandlinger om finanslov

Det er hovedessensen i budskabet til regeringen fra både de økonomiske overvismænd, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Enhedslisten, som regeringen de seneste to år har gennemført finanslove med.

Ifølge BTs politiske kommentator, Lotte Hansen, er presset stort på regeringen, der dog står fast på, at den allerede går meget langt for beskæftigelsen i form af store investeringer på og uden for statens budgetter.

»Det er med en lempet finanspolitik, at man kan dele gaver ud og lave nogle offensive tiltag til vækst i Danmark. Står det til Enhedslisten, så skal der sættes gang i offentlige investeringer for på den måde at skabe arbejdspladser. Det samme pres kommer fra fagbevægelsen,« siger Lotte Hansen.

Jesper Petersen (S), der tirsdag blev konstitueret som finansordfører for Socialdemokraterne, siger, at regeringen i forvejen arbejder hårdt for at skabe flere arbejdspladser, som Enhedslisten har som kardinalpunkt forud for forhandlingerne.

»Regeringen går meget langt for at holde hånden under beskæftigelsen og har gjort det hele vejen i form af store investeringer på statens budgetter og uden for statens budgetter. Vi vil ikke gå længere, end vi kan i lyset af de forpligtelser, vi har, og af at der bliver holdt en ansvarlig økonomisk politik. Det har hele tiden været regeringens linje, og det vil man også se udtrykt, når vi fremlægger finanslovsforslaget senere på måneden,« siger Jesper Petersen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og de økonomiske vismænd foreslår, at regeringen med sindsro kan lave en finanspolitisk stimulanspakke på mindst syv milliarder kroner uden at få problemer med budgetloven eller EUs krav.

Jesper Petersen mener dog, at de økonomiske vismænd overser, hvor store investeringer der allerede ligger uden for statens budget.

»På boligområdet og i energisektoren bliver der lavet meget store investeringer. Vi har vel gennem de seneste 30 år haft de højeste investeringsniveauer overhovedet,« siger Jesper Petersen.

Ifølge Lotte Hansen er hans kommentarer dårligt nyt for Enhedslisten.

»Det kan være svært at sige for Enhedslisten, hvordan de har trukket finanslovsaftalen i en eller anden retning, hvis der ikke er nogle gaver til dem, så derfor hjælper Jesper Petersens kommenterer ikke så meget på forholdet til Enhedslisten,« siger den politiske kommentator.

Trods de åbenlyse uenigheder mellem regeringen og Enhedslisten forventer Lotte Hansen, at partiet er en del af den næste finanslov.

»Jeg ser for mig, at Enhedslisten kommer med i finansloven i en eller anden udstrækning, da regeringen ikke ønsker et surt støtteparti. Satser regeringen for ensidigt på blå blok under forhandlingerne, kan det ende med, at Enhedslisten trækker støtten, og så har vi sådan set et valg allerede inden, finansloven er vedtaget.«

Dagens Gossip